Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.11.2022 16:04

Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne

kopytka
Canva / Bartosz Luczak

Zdarzyło się Wam kiedyś jeść niezbyt smaczne kopytka? Twarde i gumowate kluski potrafią zepsuć cały posiłek. Takie kopytka są efektem zbyt dużej ilości mąki dodanej do ziemniaczanego ciasta. Poniżej podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać proporcje składników do tego dania.

Domowe kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego obiadu ziemniaków. Ziemniaczane kluski można podawać na mnóstwo sposobów, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Dopilnuj, aby proporcja mąki do ziemniaków wynosiła 1:3. Dzięki temu kopytka wyjdą zawsze miękkie i apetyczne.

Przepis na idealnie miękkie kopytka

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków (ok. 50 dag, najlepiej z poprzedniego dnia)

  • ok. 1 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Jak przyrządzić delikatne kopytka ziemniaczane?

Ziemniaki na kopytka dokładnie wytłucz i przełóż do miski. Uformuj je w taki sposób, aby tworzyły równomierną, gładką powierzchnię. Następnie przedziel masę na pół i jedną część odłóż na chwilę na bok.

W powstałe miejsce po masie wsyp mąkę pszenną. Mąka powinna idealnie uzupełnić miejsce po usuniętych ugotowanych kartoflach. Następnie włóż z powrotem wyjęte ziemniaki, dodaj do całości 3 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto na kopytka, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj długi walec. Nożem odkrawaj kawałki ciasta, fromując w ten sposób kluski.

Kopytka gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiaj je po ok. 3-4 minutach od momentu wypłynięcia. Kopytka podawaj z okrasą z boczku lub jako dodatek do dania głównego. Ugotowane kopytka wspaniale smakują również następnego dnia po odsmażeniu na patelni. Zapiekanka z kopytkami i mięsem to wspaniały sposób na prosty obiad. Czy znasz patent na pyszne kopytka bez użycia ziemniaków?

Canva / alicjane
Canva / alicjane

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: