Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko pokroić cebulę i nie uronić ani jednej łzy? Mamy najszybszy sposób
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.12.2022 19:54

Jak szybko pokroić cebulę i nie uronić ani jednej łzy? Mamy najszybszy sposób

Canva / wmaster890
Canva / ABedov

Krojenie cebuli nie kojarzy się z niczym przyjemnym. Niemal za każdym razem możemy być pewni szlochania nad szatkowanym warzywem. Jak pokroić cebulę bez łez? Najlepiej wcześniej schłodzić ją w lodówce lub zamrażarce.

Cebula to warzywo dodawane do rozmaitych potraw. Tym ważniejsza jest wiedza, jak pokroić cebulę bez łez. Dzięki naszym prostym poradom zaoszczędzicie sobie płaczu podczas przygotowywania warzywa. Szatkowanie cebuli już nigdy nie będzie problemem.

Jak pokroić cebulę bez łez i jakie są przyczyny płaczu?

Krojenie cebuli jest jedną z najmniej przyjemnych czynności w kuchni. Jak pokroić cebulę bez łez? Na początek warto dowiedzieć się, jaka jest przyczyna łzawienia oczu.

Podczas krojenia cebuli uwalniany jest enzym, który w wyniku kontaktu z naszymi oczami wywołuje uczucie szczypania. Naturalną reakcją na takie zjawisko jest łzawienie. Jak mu zapobiec?

Najbardziej znanym sposobem na to, jak pokroić cebulę bez łez, jest schłodzenie warzywa. Półgodzinne leżakowanie z lodówce lub zamrażarce może działać cuda. W przypadku małej ilości czasu możemy wsadzić cebulę na kilkanaście minut pod zimną wodę. Takie działanie widocznie zredukuje obronną reakcję organizmu.

Jak pokroić cebulę bez łez za pomocą prostych trików?

Podstawą tego, jak pokroić cebulę bez łez, jest użycie odpowiednio ostrego noża. Dlaczego? Taki nóż nie miażdży włókien cebuli, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu wydzielaniu przez niekorzystnego związku.

Włączenie okapu kuchennego może być zbawienne, jeśli chodzi o to, jak pokroić cebulę bez łez. Urządzenie skutecznie wchłania uciążliwe zapachy oraz kłopotliwe związki. Dotyczy to również tego, który odpowiedzialny jest za płakanie nad cebulą.

Jeśli masz taką możliwość, wybierz cebulę czerwoną ponad białą. Ma ona znacznie mniejszą zawartość enzymu odpowiedzialnego za łzawienie oczu. Krojenie czerwonej cebuli jest dużo mniej uciążliwe.

Jeśli masz dostęp do siekacza do warzyw, użyj go. Cebula krojona za jego pomocą trafia od razu do szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki temu nasza styczność z problematycznym cebulowym zapachem jest zredukowana do minimum.

Canva / MSPhotographic
MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: