Smakosze.pl

Canva / ABedov

Jak szybko pokroić cebulę i nie uronić ani jednej łzy? Mamy najszybszy sposób

26 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Krojenie cebuli nie kojarzy się z niczym przyjemnym. Niemal za każdym razem możemy być pewni szlochania nad szatkowanym warzywem. Jak pokroić cebulę bez łez? Najlepiej wcześniej schłodzić ją w lodówce lub zamrażarce.

Cebula to warzywo dodawane do rozmaitych potraw. Tym ważniejsza jest wiedza, jak pokroić cebulę bez łez. Dzięki naszym prostym poradom zaoszczędzicie sobie płaczu podczas przygotowywania warzywa. Szatkowanie cebuli już nigdy nie będzie problemem.

Jak pokroić cebulę bez łez i jakie są przyczyny płaczu?

Krojenie cebuli jest jedną z najmniej przyjemnych czynności w kuchni. Jak pokroić cebulę bez łez? Na początek warto dowiedzieć się, jaka jest przyczyna łzawienia oczu.

Podczas krojenia cebuli uwalniany jest enzym, który w wyniku kontaktu z naszymi oczami wywołuje uczucie szczypania. Naturalną reakcją na takie zjawisko jest łzawienie. Jak mu zapobiec?

Najbardziej znanym sposobem na to, jak pokroić cebulę bez łez, jest schłodzenie warzywa. Półgodzinne leżakowanie z lodówce lub zamrażarce może działać cuda. W przypadku małej ilości czasu możemy wsadzić cebulę na kilkanaście minut pod zimną wodę. Takie działanie widocznie zredukuje obronną reakcję organizmu.

Jak pokroić cebulę bez łez za pomocą prostych trików?

Podstawą tego, jak pokroić cebulę bez łez, jest użycie odpowiednio ostrego noża. Dlaczego? Taki nóż nie miażdży włókien cebuli, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu wydzielaniu przez niekorzystnego związku.

Włączenie okapu kuchennego może być zbawienne, jeśli chodzi o to, jak pokroić cebulę bez łez. Urządzenie skutecznie wchłania uciążliwe zapachy oraz kłopotliwe związki. Dotyczy to również tego, który odpowiedzialny jest za płakanie nad cebulą.

Jeśli masz taką możliwość, wybierz cebulę czerwoną ponad białą. Ma ona znacznie mniejszą zawartość enzymu odpowiedzialnego za łzawienie oczu. Krojenie czerwonej cebuli jest dużo mniej uciążliwe.

Jeśli masz dostęp do siekacza do warzyw, użyj go. Cebula krojona za jego pomocą trafia od razu do szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki temu nasza styczność z problematycznym cebulowym zapachem jest zredukowana do minimum.

Canva / MSPhotographic
MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jak długo można przechowywać śledzie w lodowce?

  • Mrozisz surowe. czy ugotowane pierogi? Wiemy, jaki sposób jest najlepszy

  • Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier

  • Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >