Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest banalnie prosty, ale bardzo skuteczny. Do farszu dodajmy bulion, a gołąbki będą jeszcze smaczniejsze i niezwykle soczyste. Poznaj przepis na wyśmienite gołąbki w sosie pomidorowym.
Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które mogłabym jeść dziennie i nigdy mi się nie znudzą. Niezależnie od tego, czy chcemy ugotować gołąbki w garnku, na parze, czy upiec je w piekarniku, zastosujmy metodę babci Stasi. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche?
Babcia Stasia do farszu na gołąbki dodaje bulion, który rewelacyjnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że gołąbki są soczyste i bardzo smaczne. Do farszu możemy wykorzystać bulion warzywny, drobiowy lub rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Przepis na gołąbki jest przepisem tradycyjnym- jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Gołąbki gotujemy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gołąbki po duszeniu w bulionie z dodatkiem przesmażonych pomidorów smakują wybornie. Gołąbki podajmy solo lub z ziemniakami ugotowanymi z dodatkiem siekanego koperku.
Przepis na gołąbki z soczystym farszem
Składniki:
-
mała główka kapusty
-
2 woreczki ryżu
-
700 g mięsa mielonego
-
duża cebula
-
słodka papryka
-
suszone oregano
-
majeranek
-
2 szklanki bulionu
-
puszka pomidorów krojonych
-
łyżka masła
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche?
Na początku sparz liście kapusty: włóż kapustę do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj kilka minut. Miękkie, jędrne liście odrywaj delikatnie, żeby ich nie porwać. Liście możesz sparzyć również znacznie szybciej- poznaj 3 sposoby na ekspresowe sparzenie kapusty .
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, ugotowany ryż, wlej pół szklanki ciepłego bulionu i dokładnie wymieszaj.
Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano i papryką, następnie przekładaj go na liście i zawijaj. Dno szerokiego garnka wyłóż liśćmi kapusty, poukładaj gołąbki i całość zalej resztą bulionu.
Gołąbki gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Na patelni po smażeniu cebuli podsmaż chwilę pomidory z puszki, dopraw je solą, pieprzem i oregano. Całość przelej do garnka z gołąbkami, po ugotowaniu otrzymamy pyszny, pomidorowy sos, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
-
Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
-
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Źródło: newsy.gotujmy.pl, kwestiasmaku.com