Smakosze.pl
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

canva/valentynsemenov

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

26 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak zrobić rosół? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Babcia Stasia wyjaśniła, jak gotuje rosół, który za każdym razem smakuje rewelacyjnie. Sekret doskonałego rosołu tkwi przede wszystkim w mięsie.

Rosół jest idealnym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Wywar mięsno- warzywny podany z makaronem i świeżą natką pietruszki rozpływa się w ustach, kiedy jest odpowiednio długo gotowany i przygotowany z odpowiedniej ilości składników.

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić rosół? Niektórzy gotują go wyłącznie na udkach z kurczaka lub na indyku. Nie jest to błędem, jednak nie uzyskamy wtedy pełnego smaku tej pysznej zupy. Do rosołu koniecznie dodajmy całą porcję rosołową z kury i solidną porcję wołowiny, a każdy będzie prosił o dokładkę.

Nigdy nie dodawajmy kostek rosołowych do wywaru. Rosół smak uzyska wyłącznie dzięki kawałkom mięsa, warzywom, ziołom i przyprawom. Z mięsa z rosołu możemy przygotować pierogi, krokiety, a nawet mielone. Sam wywar możemy zamrozić w pojemnikach na lód i w ten sposób uzyskamy domowe, zdrowe kostki. Jak zrobić rosół?

Jak zrobić rosół jak u babci?

Sekret idealnego rosołu tkwi w mięsie

Rosół musi być ugotowany na sporej ilości mięsa. Najlepiej sprawdzi się cała porcja rosołowa z kurczaka. Cała kura jest bardziej twarda i żylasta i ma znacznie więcej smaku niż udko.

Do rosołu dodajmy również kawałek wołowiny, gdyż bez niej rosół nie będzie tak aromatyczny. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się antrykot, pręga lub łata- te rodzaje mięsa mają sporą ilość tłuszczu, który w rosole jest doskonałym nośnikiem smaku.

Warzywa i przyprawy dodadzą lekkości i smaku

Do rosołu koniecznie dodajmy dwie marchewki, białą część pora, kawałek selera, duży korzeń pietruszki razem z natką. W rosole nie może zabraknąć również opalonej nad ogniem cebuli. Jeśli nie mamy palnika gazowego, cebulę przekrójmy na pół i podsmażmy ją na suchej patelni.

Jakie przyprawy dodać do rosołu? Podstawą są liście laurowe, ziele angielskie, świeży lubczyk. Pod koniec gotowania rosół doprawmy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, która wzmocni złoty kolor zupy.

Ile gotować rosół? Kiedy dodać sól do rosołu?

Mięso z liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalejmy wodą i gotujmy na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmijmy je, następnie dodajmy warzywa, przyprawy i gotujmy na najmniejszym ogniu przez 2,5 do 3 godzin.

Sól dodajmy na samym końcu, kiedy już rosół będzie gotowy. Przyprawa zamyka pory w mięsie, przez co nawet po 3 godzinach gotowania zupa nie będzie miała ani smaku, ani aromatu, ani koloru.

Jeśli mamy więcej czasu, do rosołu zróbmy domowy makaron jajeczny. Świeże nitki są najlepszym dodatkiem do aromatycznego, mięsno- warzywnego wywaru.

Rosół z makaronem

canva/ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl, szefsmaku.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek

Czytaj więcej >

Porady

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

Czytaj więcej >
Gorzka kapusta kiszona - 1 trick

Porady

Kapusta kiszona wyszła gorzka? 1 trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Czytaj więcej >

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >