Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Jak zrobić rosół? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Babcia Stasia wyjaśniła, jak gotuje rosół, który za każdym razem smakuje rewelacyjnie. Sekret doskonałego rosołu tkwi przede wszystkim w mięsie.
Rosół jest idealnym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Wywar mięsno- warzywny podany z makaronem i świeżą natką pietruszki rozpływa się w ustach, kiedy jest odpowiednio długo gotowany i przygotowany z odpowiedniej ilości składników.
Jak zrobić rosół? Niektórzy gotują go wyłącznie na udkach z kurczaka lub na indyku. Nie jest to błędem, jednak nie uzyskamy wtedy pełnego smaku tej pysznej zupy. Do rosołu koniecznie dodajmy całą porcję rosołową z kury i solidną porcję wołowiny, a każdy będzie prosił o dokładkę.
Nigdy nie dodawajmy kostek rosołowych do wywaru. Rosół smak uzyska wyłącznie dzięki kawałkom mięsa, warzywom, ziołom i przyprawom. Z mięsa z rosołu możemy przygotować pierogi, krokiety, a nawet mielone. Sam wywar możemy zamrozić w pojemnikach na lód i w ten sposób uzyskamy domowe, zdrowe kostki. Jak zrobić rosół?
Jak zrobić rosół jak u babci?
Sekret idealnego rosołu tkwi w mięsie
Rosół musi być ugotowany na sporej ilości mięsa. Najlepiej sprawdzi się cała porcja rosołowa z kurczaka. Cała kura jest bardziej twarda i żylasta i ma znacznie więcej smaku niż udko.
Do rosołu dodajmy również kawałek wołowiny, gdyż bez niej rosół nie będzie tak aromatyczny. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się antrykot, pręga lub łata- te rodzaje mięsa mają sporą ilość tłuszczu, który w rosole jest doskonałym nośnikiem smaku.
Warzywa i przyprawy dodadzą lekkości i smaku
Do rosołu koniecznie dodajmy dwie marchewki, białą część pora, kawałek selera, duży korzeń pietruszki razem z natką. W rosole nie może zabraknąć również opalonej nad ogniem cebuli. Jeśli nie mamy palnika gazowego, cebulę przekrójmy na pół i podsmażmy ją na suchej patelni.
Jakie przyprawy dodać do rosołu? Podstawą są liście laurowe, ziele angielskie, świeży lubczyk. Pod koniec gotowania rosół doprawmy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, która wzmocni złoty kolor zupy.
Ile gotować rosół? Kiedy dodać sól do rosołu?
Mięso z liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalejmy wodą i gotujmy na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmijmy je, następnie dodajmy warzywa, przyprawy i gotujmy na najmniejszym ogniu przez 2,5 do 3 godzin.
Sól dodajmy na samym końcu, kiedy już rosół będzie gotowy. Przyprawa zamyka pory w mięsie, przez co nawet po 3 godzinach gotowania zupa nie będzie miała ani smaku, ani aromatu, ani koloru.
Jeśli mamy więcej czasu, do rosołu zróbmy domowy makaron jajeczny. Świeże nitki są najlepszym dodatkiem do aromatycznego, mięsno- warzywnego wywaru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu
Co przygotować z awokado na śniadanie? Mamy 3 pyszne pomysły
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
Źródło: kuchnia.wp.pl, szefsmaku.pl