Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
Pomysł na tani obiad? Zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tej aromatycznej i kolorowej kuchni. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i tania- obiad dla 3-4 osób przygotujesz za niecałe 30 zł.
Kuchnia meksykańska słynie z doskonale doprawionych, pikantnych dań, które są pełne aromatu. Cebula czerwona, czosnek, chili, świeża kolendra i kmin rzymski to jedne z podstawowych składników, które dodawane są niemal do każdego dania. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.
Zapiekanka z kurczakiem nie dość, że jest pomysłem na tani obiad, to smakuje niczym danie z meksykańskiej restauracji. Przyprawy, świeża kolendra, papryka, pomidory, ryż i kilka innych składników łączą się w niezwykle aromatyczne danie da całej rodziny.
Zapiekankę z kurczakiem przygotujemy błyskawicznie, bo w jednym garnku. Po usmażeniu mięsa i warzyw, zalewamy je passatą, dodajemy ryż, przyprawy i dusimy razem z żółtym serem. Danie doprawmy pieprzem cayenne według uznania i podajmy z posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem - pomysł na tani obiad
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
czerwona cebula
papryka czerwona
2 duże ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru
woreczek ryżu
150 g startego sera żółtego
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki kminu rzymskiego
łyżka oregano
sól, pieprz
świeża kolendra lub natka pietruszki
śmietana 18% do podania (opcjonalnie)
oliwa z oliwek do smażenia
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem w meksykańskim stylu?
Ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę, następnie oprósz solą, pieprzem i smaż przez chwilę. Na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż warzywa się zeszklą, następnie dodaj pokrojoną paprykę czerwoną i kukurydzę i podsmażaj kolejne kilka minut.
Potrawkę przełóż do większego garnka, dodaj ugotowany ryż, kmin rzymski, oregano i dokładnie wymieszaj, następnie wlej passatę pomidorową i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż danie odparuje.
Po tym czasie całość dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Do zapiekanki dodaj starty ser i gotuj, aż się rozpuści. Zapiekankę wyłóż na talerze, oprósz świeżą kolendrą lub natką pietruszki i podaj z kwaśną śmietaną, smacznego.
Jeśli lubisz meksykańską kuchnię, koniecznie przygotuj również chili con carne oraz zupę z kukurydzy. Dania będą hitem Twojej kuchni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu