Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku?
canva/Darius Dzinnik, Getty Images

Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku?

24 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Fasolka po bretońsku jest prostym, smacznym i szybkim daniem, które rozgrzewa i poprawia humor nawet w najgorszy dzień. Aby jeszcze bardziej zwiększyć jej głęboki smak, wsyp do fasolki łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Dymny aromat nada potrawie rustykalności i domowego ciepła. Dodatkowo papryka odda swój kolor, poprawiając walory estetyczne.

Fasolka po bretońsku wybierana jest zwykle po wielu godzinach spędzonych na męczącej pracy, kiedy jedyne, na co ma się ochotę, to zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy podać fasolkę z kilkoma kromkami świeżego pieczywa i pyszny obiad jest gotowy dla całej rodziny.

W kuchni zawsze warto eksperymentować, aby móc odkrywać nowe smaki i doznania. Dlatego zachęcamy do przetestowania poniższej receptury, rzucającej nowe światło na tradycyjną fasolkę po bretońsku. Bardzo możliwe, że po spróbowaniu już nigdy nie wrócisz do starej wersji.

Przepis na idealną fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 300 g fasoli białej

  • 110 g boczku

  • 110 g kiełbasy

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 ziela angielskie

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • pieprz

  • sól

Zacznij od umycia i namoczenia fasoli w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zlej wodę, ponownie przepłucz fasolę, włóż ją do garnka i postaw go na palniku. Dopraw fasole solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gotuj ją do miękkości.

Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj w drobną kostkę. Cebulę podsmaż na oleju, a gdy stanie się szklista, wrzuć czosnek. Do warzyw dodaj boczek pokrojony w kostkę oraz plastry pokrojonej kiełbasy. Smaż, aż produkty nabiorą złocistej skórki.

Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i przesmaż go 3 minuty. Po tym czasie wlej pomidory i duś je, aż całkowicie się rozpadną. Pod koniec dodaj majeranek, sól, pieprz, wędzoną paprykę, fasolę, duś przez 20 minut i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku. Tutaj opisaliśmy, co się dzieje, gdy spożywa się odgrzewany makaron.

Fasolka po bretońsku

Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy