Smakosze.pl
Fasolka po bretońsku

canva/Darius Dzinnik, Getty Images

Genialna, przepyszna i bardzo gęsta fasolka po bretońsku jak sprzed lat

28 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Fasolka po bretońsku jest idealnym daniem w czasie jesieni i zimy, gdy za oknem wieją zimne wiatry, a aura nie zachęca do wychodzenia z domu. Aby fasolka była gęsta jak przed laty, gdy podawana była przez mamy i babcie, wystarczy dodać do niej trochę zasmażki. Dzięki niej potrawa zaspokoi nawet największy głód na wiele godzin. W tym tekście dowiesz się, jak wykonać ją w najprostszy sposób.

Fasolka po bretońsku wywodzi się z Ameryki Północnej, gdzie miejscowa ludność od wieków piekła fasolę z melasą oraz niedźwiedzim tłuszczem. Po kolonizacji Ameryki, jako pierwsi danie zaadoptowali Brytyjczycy, którzy rozsławili je praktycznie na cały świat. Polacy dodali do swojej fasolki wędzony boczek oraz kiełbasę, aby zwiększyć jej sytość.

Zagęszczanie fasolki można wykonać na kilka sposobów - jednym z nich jest długie gotowanie fasoli, aż ta rozpadnie się i połączy z pomidorowym sosem. Jeśli jednak preferuje się fasolę w całości, najlepszą metodą jest dodanie zasmażki z masła oraz mąki.

Przepis na klasyczną fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 600 g suchej białej fasoli

  • 400 g wędzonej kiełbasy

  • 100 g wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • duża puszka krojonych pomidorów

  • łyżka mąki

  • łyżka masła

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Zacznij od przemycia fasoli pod bieżącą wodą, a następnie namoczenia jej przez noc. Po wymoczeniu ponownie ją wypłucz i gotuj przez jedną godzinę z łyżką soli, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. W międzyczasie zajmij się resztą produktów.

Ciasto bez pieczenia

Puszyste, piankowe ciasto bez pieczenia z 3 rodzajów czekolady

CZYTAJ DALEJ

Kiełbasę oraz boczek pokrój w mniejsze kawałki, może być kostką lub słupki. Przełóż mięso na zimną patelnię i powoli zwiększaj ogień, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj przecier pomidorowy i smaż go przez 4 minuty. Po usmażeniu mięsa dodaj siekaną cebulę wraz z czosnkiem.

Zawartość patelni przełóż do gotującej się fasoli i podgrzewaj, aż fasolka będzie całkowicie miękka. Teraz należy wrzucić pomidory, majeranek, sól oraz pieprz. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim mąkę. Wrzuć zasmażkę do fasoli, wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na nietypową fasolkę po bretońsku. Tutaj opisaliśmy, co się dzieje, gdy spożywa się odgrzewany makaron. 

Fasolka po bretońsku

Źródło zdjęcia: canva/AleksandarDickov, Getty Images Signature

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: A Taste of Historyy Cookbook autorstwa Waltera Staiba; foodo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >