Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealnie doprawiony kremowy szpinak? Pyszny dodatek do obiadu
canva/pixelshot

Jak zrobić idealnie doprawiony kremowy szpinak? Pyszny dodatek do obiadu

2 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szpinak jest bardzo zdrową rośliną warzywną, którą na stałe powinniśmy włączyć do naszej diety. Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, a ze szpinaku przygotujemy wyśmienity, kremowy sos, który urozmaici wiele potraw i dostarczy nam wielu cennych witamin.

Wiele osób nie przepada za szpinakiem. Sam szpinak generalnie praktycznie nie ma żadnego smaku, jednak kiedy przygotujemy go w odpowiedni sposób nabierze charakteru i będzie przepyszny. S zpinak zawsze doprawiajmy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Nie może oczywiście zabraknąć sporej ilości świeżego czosnku , który podsmażony na oliwie sprawi, że całe danie będzie bardzo wyraźne w smaku. Idealnie kremowy szpinak uzyskamy, kiedy dodamy również lekki serek mascarpone.

Cały sos, zaraz przed podaniem, dodatkowo oprószmy startym parmezanem. Tak przygotowany szpinak smakuje wyśmienicie z wieloma dodatkami . Cały sos możemy dodatkowo wzbogacić o kilka suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe.

Przepis na kremowy szpinak

Składniki:

  • 200 g szpinaku mrożonego w kostkach

  • 250 g serka mascarpone

  • 3 duże ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • garść startego sera żółtego, np. parmezanu

  • sok z cytryny do smaku

Jak zrobić idealne doprawiony szpinak?

Szpinak rozmroź w temperaturze pokojowej. Na oliwie zeszklij czosnek, następnie dodaj szpinak i smaż przez 3- 4 minuty na wolnym ogniu. Na patelnię dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Kremowy szpinak dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem.

Tuż przed podaniem skrop go sokiem z cytryny i oprósz startym parmezanem. Tak przygotowany szpinak smakuje rewelacyjnie podany z białym mięsem, rybami, np. pieczonym łososiem , jajkiem sadzonym, makaronem, smacznego.

Przygotuj również pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym i wyśmienitą tartę francuską ze szpinakiem , jest idealna na obiad lub kolację.

Pieczony łosoś z kremowym sosem szpinakowym
canva/Christian Fischer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karointhekitchen.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy