Smakosze.pl
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

canva/Qwart

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Naleśniki bez jajek są tak samo smaczne i smażą się równie szybko, co tradycyjne danie. Do przygotowania naleśników bez jajek wystarczy kilka podstawowych składników, a będą idealnie puszyste i przygotujemy z nich pyszne śniadanie lub obiad.

Jeśli planujemy przygotować na śniadanie lub obiad puszyste naleśniki, a okazuje się, że nie mamy już jajek, nie musimy rezygnować z całego dania. Oczywiście, zamiast jajek do ciasta możemy dodać siemię lniane, jednak o wiele szybciej zrobimy naleśniki bez jajek, kiedy zastosujemy jeden trik, który pokazała nam ciocia Mariola.

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

CZYTAJ DALEJ

Ciocia Mariola ciasto na naleśniki bez jajek przygotowuje z podstawowych składników: mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, cukru i szczypty soli. Całkowicie rezygnuje z dodawania jajek, a cała sztuczka polega na tym, aby odstawić ciasto przed smażeniem na 10- 15 minut.

Jeśli chcemy przygotować naleśniki bez jajek na słodko, dodajmy cukier wanilinowy, który jest w przepisie. Jeśli natomiast mamy ochotę na wytrawne naleśniki, np. z serem feta i szpinakiem, pomińmy ten składnik. Możemy dodać wtedy więcej soli lub suszone zioła.

Przepis na naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki wody gazowanej

  • opakowanie cukru wanilinowego (tylko do naleśników na słodko)

  • szklanka mleka

  • 3 łyżki oleju roślinnego plus olej do smażenia

  • szczypta soli

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Przesianą mąkę wsyp do miski, wlej mleko, wodę gazowaną, wsyp cukier, szczyptę soli i dodaj olej. Składniki miksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Miskę odstaw na 10-15 minut, aby z ciasta uleciały pęcherzyki powietrza. Po tym czasie smaż naleśniki na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Moja propozycja podania naleśników? Wszystko zależy od pory roku, latem sięgam po serek waniliowy i mus z sezonowych owoców, np. z truskawek, czy wiśni. Jesienią i zimą natomiast nie ma nic lepszego od naleśników z powidłami śliwkowymi lub konfiturą truskawkową bądź wiśniową.

Naleśniki bez jajek z musem truskawkowym

canva/iko636

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku.pl, winiary.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >