Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Naleśniki bez jajek są tak samo smaczne i smażą się równie szybko, co tradycyjne danie. Do przygotowania naleśników bez jajek wystarczy kilka podstawowych składników, a będą idealnie puszyste i przygotujemy z nich pyszne śniadanie lub obiad.
Jeśli planujemy przygotować na śniadanie lub obiad puszyste naleśniki, a okazuje się, że nie mamy już jajek, nie musimy rezygnować z całego dania. Oczywiście, zamiast jajek do ciasta możemy dodać siemię lniane, jednak o wiele szybciej zrobimy naleśniki bez jajek, kiedy zastosujemy jeden trik, który pokazała nam ciocia Mariola.
Ciocia Mariola ciasto na naleśniki bez jajek przygotowuje z podstawowych składników: mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, cukru i szczypty soli. Całkowicie rezygnuje z dodawania jajek, a cała sztuczka polega na tym, aby odstawić ciasto przed smażeniem na 10- 15 minut.
Jeśli chcemy przygotować naleśniki bez jajek na słodko, dodajmy cukier wanilinowy, który jest w przepisie. Jeśli natomiast mamy ochotę na wytrawne naleśniki, np. z serem feta i szpinakiem, pomińmy ten składnik. Możemy dodać wtedy więcej soli lub suszone zioła.
Przepis na naleśniki bez jajek
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki wody gazowanej
opakowanie cukru wanilinowego (tylko do naleśników na słodko)
szklanka mleka
3 łyżki oleju roślinnego plus olej do smażenia
szczypta soli
Jak zrobić naleśniki bez jajek?
Przesianą mąkę wsyp do miski, wlej mleko, wodę gazowaną, wsyp cukier, szczyptę soli i dodaj olej. Składniki miksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
Miskę odstaw na 10-15 minut, aby z ciasta uleciały pęcherzyki powietrza. Po tym czasie smaż naleśniki na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.
Moja propozycja podania naleśników? Wszystko zależy od pory roku, latem sięgam po serek waniliowy i mus z sezonowych owoców, np. z truskawek, czy wiśni. Jesienią i zimą natomiast nie ma nic lepszego od naleśników z powidłami śliwkowymi lub konfiturą truskawkową bądź wiśniową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos
Źródło: poezja-smaku.pl, winiary.pl