Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.07.2022 08:41

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
canva/Qwart

Naleśniki bez jajek są tak samo smaczne i smażą się równie szybko, co tradycyjne danie. Do przygotowania naleśników bez jajek wystarczy kilka podstawowych składników, a będą idealnie puszyste i przygotujemy z nich pyszne śniadanie lub obiad.

Jeśli planujemy przygotować na śniadanie lub obiad puszyste naleśniki, a okazuje się, że nie mamy już jajek, nie musimy rezygnować z całego dania. Oczywiście, zamiast jajek do ciasta możemy dodać siemię lniane, jednak o wiele szybciej zrobimy naleśniki bez jajek, kiedy zastosujemy jeden trik, który pokazała nam ciocia Mariola.

Ciocia Mariola ciasto na naleśniki bez jajek przygotowuje z podstawowych składników: mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, cukru i szczypty soli. Całkowicie rezygnuje z dodawania jajek, a cała sztuczka polega na tym, aby odstawić ciasto przed smażeniem na 10- 15 minut.

Jeśli chcemy przygotować naleśniki bez jajek na słodko, dodajmy cukier wanilinowy, który jest w przepisie. Jeśli natomiast mamy ochotę na wytrawne naleśniki, np. z serem feta i szpinakiem, pomińmy ten składnik. Możemy dodać wtedy więcej soli lub suszone zioła.

Przepis na naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki wody gazowanej

  • opakowanie cukru wanilinowego (tylko do naleśników na słodko)

  • szklanka mleka

  • 3 łyżki oleju roślinnego plus olej do smażenia

  • szczypta soli

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Przesianą mąkę wsyp do miski, wlej mleko, wodę gazowaną, wsyp cukier, szczyptę soli i dodaj olej. Składniki miksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Miskę odstaw na 10-15 minut, aby z ciasta uleciały pęcherzyki powietrza. Po tym czasie smaż naleśniki na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Moja propozycja podania naleśników? Wszystko zależy od pory roku, latem sięgam po serek waniliowy i mus z sezonowych owoców, np. z truskawek, czy wiśni. Jesienią i zimą natomiast nie ma nic lepszego od naleśników z powidłami śliwkowymi lub konfiturą truskawkową bądź wiśniową.

Naleśniki bez jajek z musem truskawkowym
canva/iko636

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku.pl, winiary.pl