Łosoś pieczony w syropie klonowym
pixabay.com

Łosoś pieczony w syropie klonowym

Łosoś w słodkiej marynacie? Takie dosyć oryginalne podejście do tej popularnej ryby proponujemy w przepisie z dodatkiem syropu klonowego.

Łosoś jest rybą, która świetnie smakuje po upieczeniu czy usmażeniu, ale też na surowo, np. w sushi. Surowe mięso łososia można wędzić i marynować. W Szwecji bardzo popularny jest gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i koperku.

Łosoś pieczony w syropie klonowym, w którego recepturze zawarty jest również sos sojowy, jest wyjątkowo bogaty w smak umami. Sprawdzi się jako szybkie i łatwe do przyrządzenia danie obiadowe z dodatkiem gotowanych na parze warzyw, ryżu cytrynowego posypanego sezamem i świeżą kolendrą.

Łosoś pieczony w syropie klonowym: składniki

  • 300 gramów filetu z łososia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Łosoś pieczony w syropie klonowym: przygotowanie

Filet z łososia pozbawiamy skóry i kroimy na mniejsze kawałki.

Ząbki czosnku siekamy drobno, łączymy z syropem klonowym, sosem sojowym, oliwą oraz solą i pieprzem. Do tak powstałej marynaty wkładamy łososia i odstawiamy go na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (w zależności od rozmiarów i grubości filetu z łososia).

Łosoś pieczony w syropie klonowym: porady

Tak upieczonego łososia można podać z dodatkiem kaszy gryczanej, ryżu doprawionego sokiem z cytryny, pieczonych ziemniaków lub frytek z batatów.

Do łososia pieczonego w syropie klonowym możemy przygotować także zielone szparagi z wody.

Następny artykuł