Smakosze.pl

canva/FSerega

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami są świetnym pomysłem na szybki, lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety przygotujmy z młodych ziemniaków lub z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, a całe danie będzie pyszne i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Bezmięsny, postny obiad kojarzy nam się głównie z rybą, pierogami z grzybami, pierogami na słodko, zupą jarzynową, czy jajkiem sadzonym. Z warzyw możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi zapiekanki, czy właśnie kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.

Kotlety ziemniaczane z dodatkiem sera, pieczarek smażonych z cebulką na maśle i świeżą natką pietruszki smakują wyśmienicie. Są pożywne, lekkie, aromatyczne i rewelacyjnie sprawdzą się na szybki obiad dla całej rodziny.

Przepis na kotlety ziemniaczane jest przepisem podstawowym, możemy go również wzbogacić o prażone pestki słonecznika lub dyni, szczypiorek lub suszony tymianek. Kotlety możemy również zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic nam się nie zmarnuje.

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami

Składniki na około 15 kotletów:
  • 10 młodych ziemniaków

  • 300 g pieczarek

  • natka pietruszki

  • 150 g żółtego sera

  • duża cebula

  • jajko

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

Jak zrobić postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie dokładnie odparuj i odstaw, żeby ostygły. W tym czasie posiekaj drobno cebulę, pokrój pieczarki i zetrzyj na tarce żółty ser.

Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż woda z grzybów odparuje. Ziemniaki przepuść przez praskę i włóż do miski.

Dodaj przygotowane pieczarki, wbij jajko, dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, wsyp tyle mąki, aby z masy można było uformować kotlety.

Kotleciki postne obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj je z ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową z sezamem , mizerią lub lekką surówką z kapusty pekińskiej , smacznego.

Młode ziemniaki
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smakowite Dania na kanale YouTube

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >