Smakosze.pl
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad

canva/FSerega

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami są świetnym pomysłem na szybki, lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety przygotujmy z młodych ziemniaków lub z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, a całe danie będzie pyszne i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Bezmięsny, postny obiad kojarzy nam się głównie z rybą, pierogami z grzybami, pierogami na słodko, zupą jarzynową, czy jajkiem sadzonym. Z warzyw możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi zapiekanki, czy właśnie kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

CZYTAJ DALEJ

Kotlety ziemniaczane z dodatkiem sera, pieczarek smażonych z cebulką na maśle i świeżą natką pietruszki smakują wyśmienicie. Są pożywne, lekkie, aromatyczne i rewelacyjnie sprawdzą się na szybki obiad dla całej rodziny.

Przepis na kotlety ziemniaczane jest przepisem podstawowym, możemy go również wzbogacić o prażone pestki słonecznika lub dyni, szczypiorek lub suszony tymianek. Kotlety możemy również zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic nam się nie zmarnuje.

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami

Składniki na około 15 kotletów:

  • 10 młodych ziemniaków

  • 300 g pieczarek

  • natka pietruszki

  • 150 g żółtego sera

  • duża cebula

  • jajko

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

Jak zrobić postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie dokładnie odparuj i odstaw, żeby ostygły. W tym czasie posiekaj drobno cebulę, pokrój pieczarki i zetrzyj na tarce żółty ser.

Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż woda z grzybów odparuje. Ziemniaki przepuść przez praskę i włóż do miski.

Dodaj przygotowane pieczarki, wbij jajko, dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, wsyp tyle mąki, aby z masy można było uformować kotlety.

Kotleciki postne obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj je z ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową z sezamem, mizerią lub lekką surówką z kapusty pekińskiej, smacznego.

Młode ziemniaki

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smakowite Dania na kanale YouTube



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >