Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.07.2022 13:11

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
canva/FSerega

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami są świetnym pomysłem na szybki, lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety przygotujmy z młodych ziemniaków lub z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, a całe danie będzie pyszne i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Bezmięsny, postny obiad kojarzy nam się głównie z rybą, pierogami z grzybami, pierogami na słodko, zupą jarzynową, czy jajkiem sadzonym. Z warzyw możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi zapiekanki, czy właśnie kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.

Kotlety ziemniaczane z dodatkiem sera, pieczarek smażonych z cebulką na maśle i świeżą natką pietruszki smakują wyśmienicie. Są pożywne, lekkie, aromatyczne i rewelacyjnie sprawdzą się na szybki obiad dla całej rodziny.

Przepis na kotlety ziemniaczane jest przepisem podstawowym, możemy go również wzbogacić o prażone pestki słonecznika lub dyni, szczypiorek lub suszony tymianek. Kotlety możemy również zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic nam się nie zmarnuje.

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami

Składniki na około 15 kotletów:

  • 10 młodych ziemniaków

  • 300 g pieczarek

  • natka pietruszki

  • 150 g żółtego sera

  • duża cebula

  • jajko

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

Jak zrobić postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie dokładnie odparuj i odstaw, żeby ostygły. W tym czasie posiekaj drobno cebulę, pokrój pieczarki i zetrzyj na tarce żółty ser.

Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż woda z grzybów odparuje. Ziemniaki przepuść przez praskę i włóż do miski.

Dodaj przygotowane pieczarki, wbij jajko, dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, wsyp tyle mąki, aby z masy można było uformować kotlety.

Kotleciki postne obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj je z ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową z sezamem, mizerią lub lekką surówką z kapusty pekińskiej, smacznego.

Młode ziemniaki
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smakowite Dania na kanale YouTube