Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.07.2022 09:43

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe po staropolsku. Po prostu rozpływają się w ustach
canva/GMVozd

Kotlety schabowe po staropolsku to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Mięso również ma panierkę, jednak jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne, ponieważ schab duszony jest w bulionie. Tak przygotowane kotlety posmakują całej rodzinie.

Kotlety schabowe w klasycznej panierce z mąki, jajka i bułki tartej wszyscy znamy doskonale. To już tradycyjna potrawa naszej kuchni, która podawana jest zarówno na szybki obiad, jak i święta i większe uroczystości. Mało kto jednak zna przepis na staropolskie kotlety, które są jeszcze smaczniejsze.

Sekretem kotletów schabowych po staropolsku jest duszenie ich w bulionie warzywnym lub drobiowym z dodatkiem sporej ilości cebuli. Cebula rewelacyjnie zagęszcza sos, a listek laurowy i ziele angielskie wzmacniają aromat całej potrawy.

Do duszenia kotletów schabowych możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Pamiętajmy, że kawałki schabu muszą być dobrze rozbite, aby kotlety nie były żylaste.

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • jajko

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 2 cebule

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

Jak zrobić kotlety schabowe po staropolsku?

Schab rozbij na cienkie kotlety, z każdej strony oprósz je solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z bułką tartą, kotlety obtaczaj kolejno w rozmąconym jajku i mące z bułką, następnie podsmaż je chwilę na złoty kolor, przełóż na talerz.

Cebule drobno posiekaj i zeszklij na oleju, następnie dodaj kotlety, listek laurowy, ziele angielskie, wlej bulion i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

W razie potrzeby zagęść sos odrobiną mąki. Do kotletów po staropolsku podaj kluski śląskie lub ziemniaki gotowane oprószone koperkiem. Doskonale sprawdzą się również ogórki kiszone lub buraczki z chrzanem, smacznego.

Kotlet schabowy po staropolsku
canva/Candice Bell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: