Smakosze.pl
Kotlety schabowe po staropolsku. Po prostu rozpływają się w ustach

canva/GMVozd

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlety schabowe po staropolsku to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Mięso również ma panierkę, jednak jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne, ponieważ schab duszony jest w bulionie. Tak przygotowane kotlety posmakują całej rodzinie.

Kotlety schabowe w klasycznej panierce z mąki, jajka i bułki tartej wszyscy znamy doskonale. To już tradycyjna potrawa naszej kuchni, która podawana jest zarówno na szybki obiad, jak i święta i większe uroczystości. Mało kto jednak zna przepis na staropolskie kotlety, które są jeszcze smaczniejsze.

kompot

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

CZYTAJ DALEJ

Sekretem kotletów schabowych po staropolsku jest duszenie ich w bulionie warzywnym lub drobiowym z dodatkiem sporej ilości cebuli. Cebula rewelacyjnie zagęszcza sos, a listek laurowy i ziele angielskie wzmacniają aromat całej potrawy.

Do duszenia kotletów schabowych możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Pamiętajmy, że kawałki schabu muszą być dobrze rozbite, aby kotlety nie były żylaste.

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • jajko

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 2 cebule

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

Jak zrobić kotlety schabowe po staropolsku?

Schab rozbij na cienkie kotlety, z każdej strony oprósz je solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z bułką tartą, kotlety obtaczaj kolejno w rozmąconym jajku i mące z bułką, następnie podsmaż je chwilę na złoty kolor, przełóż na talerz.

Cebule drobno posiekaj i zeszklij na oleju, następnie dodaj kotlety, listek laurowy, ziele angielskie, wlej bulion i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

W razie potrzeby zagęść sos odrobiną mąki. Do kotletów po staropolsku podaj kluski śląskie lub ziemniaki gotowane oprószone koperkiem. Doskonale sprawdzą się również ogórki kiszone lub buraczki z chrzanem, smacznego.

Kotlet schabowy po staropolsku

canva/Candice Bell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >