Jak zrobić idealnie puszystą jajecznicę?
Nie da się ukryć, że jajecznica jest kultową potrawą, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki smakołyk. Jak sprawić, żeby była jeszcze bardziej puszysta?
Jajecznica będzie lepsza niż kiedykolwiek
Bez wątpienia jajecznica może zostać uznana za jedno z najbardziej podstawowych dań. Praktycznie każdy potrafi ją samodzielnie przygotować. Każdy robi to oczywiście odrobinę inaczej. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym istotną rolę grało ziele angielskie .
Dla znacznej części smakoszy idealna jajecznica, to taka, która jest lekka i rozpływająca się w ustach. Puszystość dania z pewnością jest niezwykle pożądaną cechą. Okazuje się, że można osiągnąć taki efekt w bardzo prosty sposób .
Jajecznica wyjdzie znacznie bardziej puszysta, jeśli w trakcie jej przygotowania wykorzysta się mleko. Można znaleźć je w praktycznie każdej kuchni . W związku z tym wypróbowanie tej receptury nie wymaga nawet wizyty w sklepie.
Przepis na jajecznicę w puszystej odsłonie jest banalnie prosty i każdy z pewnością sobie z nim poradzi . Smakołyk wzbogacimy o kilka pysznych dodatków. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
5 jajek
-
100 ml mleka
-
pół cebuli
-
pęczek szczypiorku
-
pomidor
-
sól
-
pieprz
-
masło
(Canva / Amarita)
Puszysta jajecznica, która zachwyca smakiem
Na początku myjemy jajka i sprawdzamy, czy są świeże. Jakiś czas temu wspominaliśmy o metodach, które pozwalają to określić . Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę jajeczną.
Jajka wzbogacamy o mleko. Dzięki niemu nasza jajecznica będzie niezwykle puszysta. Jeśli nie mamy pod ręką mleka, to możemy wykorzystać wodę gazowaną . Mieszankę wzbogacamy o drobno posiekany szczypiorek.
Na patelnie rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy do niej drobno posiekanego pomidora. Całość zalewamy masą jajeczną. Ciągle ją mieszamy. To również wpłynie na puszystość naszego dania .
Jajecznica jest już gotowa. Wystarczy, że doprawimy ją solą i pieprzem . Nie zaszkodzi dodać do niej także wędzonej papryki. Taka propozycja śniadaniowa z pewnością zachwyci domowników. Prośby o dokładkę są normą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: