Smakosze.pl
Bluszczyk kurdybanek w rosole

Wikipedia / Joanna Boisse / CC BY-SA 4.0

Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?

3 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia bluszczyk kurdybanek jest dziś trochę zapomnianym dodatkiem do rosołu. Okazuje się, że dawniej korzystały z niego nasze babcie. Niepozorna roślina ma wiele zalet, obok których ciężko przejść obojętnie. Warto im się przyjrzeć bliżej.

Bluszczyk kurdybanek należy do grona roślin, które większość osób bierze za najzwyklejszy chwast. Mało kto spodziewałby się, że można go wykorzystać w kulinariach. Smakosze z pewnością tego nie pożałują.

Jakie właściwości skrywa bluszczyk kurdybanek?

Bluszczyk kurdybanek od wieków wykorzystywano jako roślinę leczniczą. Jest on bogaty w składniki odżywcze, które wspierają odporność organizmu. Oprócz tego roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbiegunkowo oraz przeciwgorączkowo.

Niepozorny bluszczyk kurdybanek jest dobrym remedium w przypadku zatrucia pokarmowego. Wspiera on również procesy trawienne i łagodzi problemy gastryczne. Dodatkowo bluszczyk kurdybanek może okazać się pomocny, kiedy mamy problemy z astmą.

Bluszczyk kurdybanek działa uspokajająco i pozwala zniwelować stres. Zniweluje on również dokuczliwe bóle stawów. Warto po niego sięgnąć także wtedy, gdy doskwiera nam przeziębienie. Trzeba przyznać, że roślina ma wiele zalet.

Nie można zapomnieć o tym, że bluszczyk kurdybanek pozwala na uporanie się z problemami z cerą. W przypadku trądziku i innych dolegliwości warto z niego przygotować okłady. Jednak tym razem wykorzystamy go jako dodatek do rosołu.

(Canva.com / Junko)

Bluszczyk kurdybanek sprawi, że rosół będzie jeszcze lepszy

Nie da się ukryć, że rosół to jedna z najbardziej kultowych zup w Polsce. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym jednym z dodatków był pieczony pomidor. Dziś wzbogacimy go o bluszczyk kurdybanek.

Kiedy nasz rosół jest już gotowy, wówczas bluszczyk kurdybanek dodajemy do niego tak, jak w przypadku natki pietruszki. Roślina charakteryzuje się delikatnie ostrym smakiem z nutami goryczy. Możemy również wykorzystać suszoną wersję dodatku.

Suszony bluszczyk kurdybanek dodaje się do rosołu w trakcie gotowania. Możemy zastąpić nim lubczyk. Jednak nie zaszkodzi wzbogacić zupy o obie przyprawy. Rosół w takiej odsłonie będzie znacznie zdrowszy, a jego smak oraz aromat stanie się nie lada pokusą.

Bluszczyk kurdybanek można znaleźć na łąkach i w okolicach lasów. Oczywiście nie powinno się zbierać go w miejscach nieopodal dróg. Suszoną roślinę dostaniemy w niektórych sklepach. Warto również wiedzieć, jakie zalety ma napar z liści laurowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: MamaDu; Regiodom

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >