Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 03.05.2021 02:00

Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?

Bluszczyk kurdybanek w rosole
Wikipedia / Joanna Boisse / CC BY-SA 4.0

Bluszczyk kurdybanek należy do grona roślin, które większość osób bierze za najzwyklejszy chwast. Mało kto spodziewałby się, że można go wykorzystać w kulinariach. Smakosze z pewnością tego nie pożałują.

Jakie właściwości skrywa bluszczyk kurdybanek?

Bluszczyk kurdybanek od wieków wykorzystywano jako roślinę leczniczą. Jest on bogaty w składniki odżywcze, które wspierają odporność organizmu. Oprócz tego roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbiegunkowo oraz przeciwgorączkowo.

Niepozorny bluszczyk kurdybanek jest dobrym remedium w przypadku zatrucia pokarmowego. Wspiera on również procesy trawienne i łagodzi problemy gastryczne. Dodatkowo bluszczyk kurdybanek może okazać się pomocny, kiedy mamy problemy z astmą.

Bluszczyk kurdybanek działa uspokajająco i pozwala zniwelować stres. Zniweluje on również dokuczliwe bóle stawów. Warto po niego sięgnąć także wtedy, gdy doskwiera nam przeziębienie. Trzeba przyznać, że roślina ma wiele zalet.

Nie można zapomnieć o tym, że bluszczyk kurdybanek pozwala na uporanie się z problemami z cerą. W przypadku trądziku i innych dolegliwości warto z niego przygotować okłady. Jednak tym razem wykorzystamy go jako dodatek do rosołu.

(Canva.com / Junko)

Bluszczyk kurdybanek sprawi, że rosół będzie jeszcze lepszy

Nie da się ukryć, że rosół to jedna z najbardziej kultowych zup w Polsce. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym jednym z dodatków był pieczony pomidor. Dziś wzbogacimy go o bluszczyk kurdybanek.

Kiedy nasz rosół jest już gotowy, wówczas bluszczyk kurdybanek dodajemy do niego tak, jak w przypadku natki pietruszki. Roślina charakteryzuje się delikatnie ostrym smakiem z nutami goryczy. Możemy również wykorzystać suszoną wersję dodatku.

Suszony bluszczyk kurdybanek dodaje się do rosołu w trakcie gotowania. Możemy zastąpić nim lubczyk. Jednak nie zaszkodzi wzbogacić zupy o obie przyprawy. Rosół w takiej odsłonie będzie znacznie zdrowszy, a jego smak oraz aromat stanie się nie lada pokusą.

Bluszczyk kurdybanek można znaleźć na łąkach i w okolicach lasów. Oczywiście nie powinno się zbierać go w miejscach nieopodal dróg. Suszoną roślinę dostaniemy w niektórych sklepach. Warto również wiedzieć, jakie zalety ma napar z liści laurowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: MamaDu; Regiodom

Zapraszamy na nasz Instagram