pampuchy
Wikipedia / Nerel / CC BY-SA 4.0

Przepis Ewy Wachowicz na pampuchy

Pampuchy to absolutny klasyk polskiej kuchni. Proste danie od lat jest prawdziwym hitem na naszych stołach. Nic dziwnego, że "na tapetę" wzięła je sama Ewa Wachowicz. Restauratorka i gwiazda programów kulinarnych zna się na gotowaniu jak mało kto i kuchnia polska nie ma przed nią żadnych tajemnic!

Pampuchy to danie, które nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. Słynne kluski od lat cieszą się niezmienną popularnością. Danie jest znane również pod innymi nazwami. Inaczej mówi się na nie pyzy lub parowańce.

Bułki na parze można podawać na słodko np. z dodatkiem sezonowego dżemu lub owoców oraz na słono np. w towarzystwie sosu. Potrawa doskonale się również sprawdzi jako dodatek do mięs.

Jesteś ciekawy, jaki pomysł na kultowe pampuchy ma Ewa Wachowicz. Gwiazda Polsatu zna się na gotowaniu jak mało kto. Od lat prowadzi programy kulinarne, a niedawno otworzyła swoją restaurację w Krakowie!

Przepis Ewy Wachowicz na pampuchy

Lista składników:

  • 500 g - mąki pszennej
  • 1 szklanka - mleka
  • 3 łyżki - stopionego masła
  • 30 g - drożdży
  • 2 - jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?Czytaj dalej

Sposób wykonania:

Rozpuść w mleku drożdże, a następnie dodać do nich szczyptę cukru oraz mąką (taką ilość, aby rozczyn miał konsystencję śmietany). Odstaw danie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przesiej pozostałą mąkę i razem z jajkami dodaj do rozczynu.

Wyrabiaj go do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj do niego masło, szczyptę soli i wciąż wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia.

Z gotowego ciasta uformuj kule, a następnie ułóż je na stolnicy. Ustaw je w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zacznie rosnąć, zacznij gotować je parze. Pampuchy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sposób przygotowania kultowych pampuchów znajdziesz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.

Na naszej stronie znajdziesz również inne interesujące przepisy. Pisaliśmy m.in. o recepturze na konserwę tyrolską oraz na niezapomniane szare kluchy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

żródło: ewawachowicz.pl/ wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł