Przepis na kultowe pampuchy
Pampuchy to danie, które nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. Słynne kluski od lat cieszą się niezmienną popularnością. Danie jest znane również pod innymi nazwami. Inaczej mówi się na nie pyzy lub parowańce.
Bułki na parze można podawać na słodko np. z dodatkiem sezonowego dżemu lub owoców oraz na słono np. w towarzystwie sosu. Potrawa doskonale się również sprawdzi jako dodatek do mięs.
Jesteś ciekawy, jaki pomysł na kultowe pampuchy ma Ewa Wachowicz. Gwiazda Polsatu zna się na gotowaniu jak mało kto. Od lat prowadzi programy kulinarne, a niedawno otworzyła swoją restaurację w Krakowie!
Przepis Ewy Wachowicz na pampuchy
Lista składników:
500 g - mąki pszennej
1 szklanka - mleka
3 łyżki - stopionego masła
30 g - drożdży
2 - jajka
undefinedszczypta soli
undefinedszczypta cukru
Sposób wykonania:
Rozpuść w mleku drożdże, a następnie dodać do nich szczyptę cukru oraz mąką (taką ilość, aby rozczyn miał konsystencję śmietany). Odstaw danie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przesiej pozostałą mąkę i razem z jajkami dodaj do rozczynu.
Wyrabiaj go do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj do niego masło, szczyptę soli i wciąż wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Z gotowego ciasta uformuj kule, a następnie ułóż je na stolnicy. Ustaw je w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zacznie rosnąć, zacznij gotować je parze. Pampuchy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sposób przygotowania kultowych pampuchów znajdziesz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.
Na naszej stronie znajdziesz również inne interesujące przepisy. Pisaliśmy m.in. o recepturze na konserwę tyrolską oraz na niezapomniane szare kluchy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
żródło: ewawachowicz.pl/ wikipedia
undefined