Smakosze.pl
Bób w łupinach czy bez?

Canva.com / matka_Wariatka

W jaki sposób powinno się jeść bób?

3 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia bób jest nie lada smakołykiem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by go spałaszowali. Niektórzy podczas jedzenia obiegają go z łupin. Inni nie zaprzątają sobie tym głowy i zajadają bób w otocz

Smakowity bób niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjałowi bardzo ciężko się oprzeć i wiele osób mogłoby po niego sięgać niemal codziennie. Niebawem rozpoczyna się sezon na bób. Każdy wielbiciel tej rośliny powinien wiedzieć, który sposób jej jedzenia jest najlepszy.

Bób w łupinie czy bez?

Nie da się ukryć, że bób odgrywa istotną rolę w kulinariach. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na pierogi z jego dodatkiem. Bób smakuje znakomicie sam z siebie i przeważnie nie wzbogacamy go o żadne dodatki.

Po ugotowaniu jedni smakosze jadają bób w łupinach, jednak porównywalna liczba osób sięga po obrany specjał. Mało kto spodziewałby się, że któraś metoda może być lepsza od drugiej. Warto mieć to na uwadze.

Okazuje się, że bób w łupinach ma więcej składników odżywczych. Otoczka jest doskonałym źródłem witamin A, B6 oraz C. Dotyczy to jednak wyłącznie świeżego produktu. Można go rozpoznać w bardzo prosty sposób.

Bób jest świeży wówczas, gdy po ugotowaniu łupiny odchodzą bez najmniejszych problemów. Właśnie wtedy możemy je zjeść bez najmniejszych obaw. Kiedy bób jest już starszy, wtedy łupiny mogą stać się ciężkostrawne.

(Canva.com / matka_Wariatka)

Jak idealnie przygotować bób?

Bób przeważnie po prostu gotujemy w osolonej wodzie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić go odrobinę inaczej. Prosta metoda sprawi, że bób będzie jeszcze bardziej smakowity. Takiemu frykasowi wyjątkowo ciężko się oprzeć.

Na początku bób starannie myjemy i umieszczamy w garnku z wodą. Dodajemy do niej odrobinę cukru. Całość gotujemy. Kiedy woda zawrze, wówczas wzbogacamy ją o sól. Bób powinien się gotować przez około 20 minut.

Po tym czasie bób odcedzamy. Najlepiej doprawić go roztopionym masłem z dodatkiem przysmażonego czosnku. Dobrze sprawdzi się również wędzona papryka, która nada mu ciekawych walorów smakowych.

Sezon na bób już niebawem się rozpocznie. Przeważnie możemy się go spodziewać w czerwcu. Warto zauważyć, że niektóre specjały już możemy dostać w sklepach. Przykładem są, chociażby uwielbiane truskawki. Niedawno wyjaśnialiśmy, czym różni się polski produkt.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pomysłodawcy; aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

3 najczęstsze błędy w kuchni, które mogą zniszczyć święta

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby makowiec nie był zbyt suchy?

Czytaj więcej >
Bigos idealny

Porady

Jak zrobić idealny bigos? Przestrzegaj kilku zasad

Czytaj więcej >
Czyszczenie mikrofalówki nigdy nie było tak proste

Porady

Jak szybko wyczyścić mikrofalówkę?

Czytaj więcej >
stół wigilijny

Porady

Jakie potrawy podaje się na Wigilię?

Czytaj więcej >
pierogi ruskie

Porady

Dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki?

Czytaj więcej >