Jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony? Przepis Kuronia nie ma sobie równych
Koniec listopada jest doskonałym czasem, by zacząć myśleć o świętach. Jeśli chcemy przygotować tradycyjne, wyśmienite potrawy powinniśmy zaplanować je już teraz. Dziś powiemy wam, jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony. Przepis Kuronia nie ma sobie równych, a jego autor zdradza, że zakwas najlepszy jest po 3 tygodniach.
W sklepach bez problemu można kupić koncentrat czerwonego barszczu czy też barszczyk czerwony w butelce albo kartonie. Wiele osób sięga po nie, przygotowując świąteczny barszcz. Jednak barszcz z dodatkiem zakwasu jest naturalny i o wiele smaczniejszy.
Oczywiście można też kupić gotowy zakwas na barszcz, jednak przygotowanie go domowym sposobem wcale nie jest trudne. Z podpowiedzią Jakuba Kuronia zrobicie go bez problemu.
Jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony? Przepis Kuronia nie ma sobie równych
Składniki:
-
1 kg czerwonych buraków
-
4-5 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
-
5-6 ziaren ziela angielskiego
-
5-6 listków laurowych
-
ok. 1,2 l wody
-
2 łyżeczki soli
Przygotowanie zakwasu na barszcz czerwony
Buraki dokładnie wyszoruj szczoteczką, opłucz. Pokrój w cienkie plasterki, w słupki lub zetrzyj na dużych oczkach.
Buraki umieść w szklanym słoju lub naczyniu ceramicznym. Dodaj nieobrane, przekrojone ząbki czosnku, a także ziarna pieprzu, ziela i listki laurowe.
Wodę zagotuj, wymieszaj z solą, przestudź. Zalej nią buraki, obciąż je spodeczkiem, tak by nie wystawały nad powierzchnię.
Słoik zakręć, pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się w nim robić piana i nieco zmętnieje, wynieś go w chłodne miejsce.
Zakwas buraczany jest gotowy po 2-3 tygodniach. Wtedy możesz odcedzić zakwas, przelać go do butelek i przechowywać w lodówce lub w zimnej spiżarni.
Wskazówka: Buraki z zakwasu są bardzo smaczne i zdrowe. Możesz je dodać do surówki czy sałatki. Dobrze też smakują podane na przekąskę z kozim serem i rukolą.
Na naszej stronie znajdziesz też dokładny przepis na czerwony barszcz , a także na surówkę, którą możesz przygotować także z kiszonych buraków .
Źródło zdjęcia: canva/dianazh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
-
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: kuron.com