Pyszny barszcz z kiszonych buraków
pixabay.com

Pyszny barszcz z kiszonych buraków

Przepisów na barszcz wigilijny jest bardzo wiele, jednak najlepsze z nich zawierają w sobie zakwas buraczany. Kiszone buraki nadają tej zupie właściwej kwasowości, która przełamuje słodycz pozostałych warzyw. Dodatkowo kiszone buraki są bogate w witaminy A, C, K, E, foliany, potas, wapń, żelazo, magnez, betainę oraz antocyjany. Są naturalnym antidotum na różne dolegliwości, zapewniają wsparcie mikroflory jelitowej i wzmacniają odporność.

Przepisów na barszcz wigilijny jest bardzo wiele, jednak najlepsze z nich zawierają w sobie zakwas buraczany. Kiszone buraki nadają tej zupie właściwej kwasowości, która przełamuje słodycz pozostałych warzyw. Dodatkowo kiszone buraki są bogate w witaminy A, C, K, E, foliany, potas, wapń, żelazo, magnez, betainę oraz antocyjany. Są naturalnym antidotum na różne dolegliwości, zapewniają wsparcie mikroflory jelitowej i wzmacniają odporność.

Poza tym są one nisko kaloryczne, a więc często używa się ich podczas diet – 100 g zakwasu dostarcza zaledwie 32 kcal. Warto także wspomnieć o barwnikach występujących w burakach. Mają one silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i chemoprewencyjne.

Zakwas buraczany należy przygotować wcześniej. Potrzebuje on około tygodnia, aby nabrać właściwych walorów smakowych. Należy go od czasu do czasu kontrolować pod kątem pojawienia się ewentualnej piany. Jeśli zaczęła się ona zbierać, należy wyjąć ją przy pomocy łyżeczki. To również sygnał, że zakwas przechowujemy w zbyt wysokiej temperaturze – należy przenieść go w chłodniejsze miejsce.

Istnieje również pewien sposób na przyspieszenie procesu kiszenia, czyli dodanie do zakwasu kawałka skórki chleba razowego. Dzięki temu gotowy płyn uzyskamy już po 4-5 dniach.

Jak powinien wyglądać klasyczny, domowy barszcz? Oczywiście powinien mieć bardzo intensywny czerwony kolor. Kwestia doprawienia jest indywidualna. My polecamy jednak dodać do niego sporą ilość pieprzu.

Składniki na kiszone buraki:

- 1 kg czerwonych, twardych buraków

- 750 ml wody, najlepiej mineralnej

- 3 ząbki czosnku

- 1 liść laurowy

- przyprawy: 1 łyżka soli, 2 ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania kiszonych buraków:

Buraki dokładnie umyć i cienko obrać, najlepiej w gumowych rękawiczkach, aby nie zabarwić dłoni. Następnie pokroić je na mniejsze części i umieścić w dużym słoiku, starając się upchnąć je jak najściślej. Dodać liść laurowy, pieprz i obrany czosnek.

Wodę podgrzać i rozpuścić w niej sól. Zalać buraki, całkowicie przykrywając je płynem, a następnie zakręcić słoik.

Buraki pozostawić w temperaturze pokojowej do momentu zebrania się piany. Pozbyć się jej, a następnie słoik przenieść do piwnicy, spiżarni lub umieścić w lodówce na około 5 dni. Idealna temperatura do kiszenia buraków to 0-10 stopni C.

Zakwas zużyć w ciągu 2 tygodni.

Składniki na barszcz z kiszonymi burakami (ok. 3 litry):

- ukiszone buraki (porcja z 1 kg buraczków)

- 1,5 l wody

- 3 średniej wielkości marchewki

- 1 pietruszka

- biała część pora

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1,5 szklanki soku jabłkowego lub 1 kg świeżych jabłek (obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych)

- 1 łyżeczka cukru

- 2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki suszonego majeranku

- kilka ziarenek ziela angielskiego

- sporo świeżo zmielonego pieprzu

- 1 łyżka oliwy

- natka pietruszki

Sposób przygotowania barszczu z kiszonymi burakami:

W dużym garnku umieścić wodę.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody. Dodać cebulę, pora i natkę pietruszki. Teraz można dorzucić też świeże jabłka, jeśli ich używamy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, aby woda zbytnio nie parowała, przykryć garnek i gotować warzywa przez około godzinę.

Następnie warzywa wyjąć i wykorzystać, np. do sałatki. Do garnka wrzucić przygotowany wcześniej domowy zakwas lub taki zakupiony w sklepie i sok jabłkowy (jeśli nie używamy jabłek). Dodać wszystkie przyprawy i zioła: majeranek, sól, pieprz, cukier oraz obrany i przekrojony na pół czosnek oraz oliwę. Całość wymieszać i trzymać na minimalnym ogniu, aby zupa się nie zagotowała. W przeciwnym razie straci kolor. Aby temu zapobiec, można również dodać odrobinę soku z cytryny, pamiętając, że ten zakwasi dodatkowo barszcz.

Zupę podgrzewać bez przykrycia przez około 30 minut. Po tym czasie należy przecedzić ją do czystego garnka i ewentualnie doprawić do pożądanego smaku.

Barszcz można pić samodzielnie, w kubeczku, podawać z pierogami lub uszkami. Niektórzy serwują go także z ugotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree.

Następny artykuł