Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealny zakwas na chleb? Podajemy przepis i kilka wskazówek
canva/fascinadora

Jak zrobić idealny zakwas na chleb? Podajemy przepis i kilka wskazówek

6 marca 2022

Chleb na zakwasie jest jednym ze smaczniejszych wypieków. Najlepiej smakuje wtedy, gdy przyrządzimy go w domu. Z naszymi wskazówkami sporządzenie żytniego zakwasu nie sprawi wam problemu.

Zakwas powstaje w procesie fermentacji mąki przeprowadzanym naturalnie żyjące na ziarnach zbóż bakterie i drożdże. Przygotowanie dobrego starteru do wypieku chleba w domu jest bardzo proste. Wystarczy mąka żytnia wysokiego typu, czyste naczynie, letnia woda i czas.

Efektem będzie masa o konsystencji gęstej śmietany, delikatnie szarobrązowym kolorze i charakterystycznym lekko kwaskowym zapachu. W strukturze zakwasu będą również widoczne liczne pęcherzyki powietrza, które powinny pojawić się w okolicach trzeciego dnia od nastawienia.

Przepis na zakwas żytni do wypieku chleba

Składniki bazowe:

  • 240 g mąki żytniej typ 2000

  • 240 ml letniej wody

Na każde kolejne dokarmianie potrzeba:

  • 30 g mąki żytniej typ 2000

  • 30 ml wody

Przygotowanie zakwasu:

Pierwszego dnia do słoika wsypujemy 30 g mąki i mieszamy je z 30 ml wody. Słoik zakręcamy i odstawiamy go w ciepłe miejsce np. blisko kaloryfera czy na wysoko położonej półce szafki.

Następnego dnia rano zawartość słoika mieszamy, a 30 g masy przekładamy do drugiego naczynia i uzupełniamy je 30 g mąki i 30 ml wody. Słoik zamykamy i mieszamy zawartość. Pozostałość z pierwszego dnia możemy zachować.

Trzeciego dnia również dokarmiamy zakwas raz dziennie, dosypując 30 g mąki i wlewając 30 ml wody. W kolejnych dniach aż do szóstego dodawanie mąki i wody należy przeprowadzać rano i wieczorem.

Ostatniego dnia powinniśmy już mieć około 90 g aktywnego zakwasu , na którym można upiec chleb. Zalecane jest jednak dokarmianie go przez kolejne 2-3 dni, żeby nabrał „mocy".

Po inne przepisy na wypieki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam recepturę na chleb z garnka , a także doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, czyli słodki i aromatyczny chlebek .

Chleb na zakwasie jest niezwykle smaczny
Chleb na zakwasie jest niezwykle smaczny

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowejroboty, kobieceinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy