Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kremówki bez gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku?
canva/ffolas, Getty Images

Jak zrobić kremówki bez gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku?

19 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kremówka, zwana również napoleonką, jest jednym z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku, nie musisz się martwić. Dzięki przepisowi poniżej przygotujesz całe ciasto zupełnie od podstaw, a efekt zachwyci każdego miłośnika słodyczy.

Kremówka jest wypiekiem, które w większości kupowane jest gotowe w cukierniach lub sklepach spożywczych. Ludzie obawiają się bowiem, że jej przygotowanie jest skomplikowane i czasochłonne.

I choć faktycznie deser potrzebuje nieco włożonej pracy, gotowe ciasto jest warte każdej minuty wysiłku. Słodki i aksamitny krem budyniowy, którym przełożone są dwa płaty francuskiego ciasta, są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.

Przepis na klasyczne kremówki

Składniki:

Ciasto francuskie:

  • 300 g masła

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • pół łyżki octu

  • 100 ml ciepłej wody

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka

  • 60 g masła

  • 4 żółtka

  • 2 jajka

  • 200 g cukru

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • 120 g mąki pszennej

  • 70 g skrobi ziemniaczanej

300 g masła i 100 g mąki zagnieć na jednolitą masę. Rozwałkuj ją na kwadrat o grubości 2 cm. Zawiń masę w folię spożywczą i schowaj ją do lodówki. Z reszty składników zagnieć jednolite ciasto i rozwałkuj je na kształt koła.

Połóż na ciasto masło z mąką, zawiń ciasto w kopertę wokół masła i cienko je rozwałkuj, poruszając wałkiem w jednym kierunku. Złóż ciasto ponownie na trzy części, rozwałkuj, przekręć je o 90 stopni i powtórz czynność jeszcze dwukrotnie, wkładając ciasto do zamrażalnika pomiędzy rozwałkowaniami na 15 minut. Podziel je na połowy. Jedną schowaj do lodówki.

Drugą połowę rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i upiecz je w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 15 minut. W taki sam sposób upiecz drugą porcję. Pokrój jeszcze ciepłe na kwadraty wielkości pojedynczej kremówki i odstaw je do ostudzenia.

Połowę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty wmieszaj jajka, żółtka, mąkę i skrobię. Wlej drugą część mleka do gotującej się, energicznie wymieszaj i gdy uzyskasz budyń, zdejmij go z ognia.

Ciepłą masę wylej na jedną część ciasta francuskiego, a drugą przykryj ją od góry. Posyp wierzch cukrem pudrem i schowaj do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Napoleonka

Źródło zdjęcia: canva/ffolas, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-wypieki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy