Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić majonez bez jajek?
canva/Kristina Ratobilska

Jak zrobić majonez bez jajek?

4 lutego 2022

Majonez jest składnikiem wielu smacznych dań. Przygotowanie go w domu do najłatwiejszych jednak nie należy. Sytuacja radykalnie się zmieni, jeśli zdecydujemy się przyrządzić roślinną wersję tego sosu. Majonez bez jajek powstanie dosłownie w chwilę, a jest równie pyszny. Koniecznie go spróbujcie.

Zdradzaliśmy wam już patent na klasyczny majonez i podpowiadaliśmy jak poradzić sobie, gdy nie mamy oleju . Do zrobienia wegańskiego majonezu będziecie potrzebowali aquafaby , czyli wody z puszki ciecierzycy. Ten niepozorny płyn szybko zamienicie w wyborny sos , który posmakuje wszystkim amatorom tego dodatku.

Przepis na pyszny i gładki majonez bezjajeczny

Składniki:

  • pół szklanki wody z puszki ciecierzycy

  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki

  • pół łyżeczki soli kala namak lub zwykłej

  • ¼ łyżeczki syropu z agawy, lub klonowego

  • ¾ łyżeczki łagodnej musztardy

  • 1 i ¼ – 2 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka płatków drożdżowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza olejem umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy przez około 2 minuty na najwyższych obrotach. Powinny się dobrze spienić.

Następnie wlewamy olej. Od razu dodajemy całą porcję, wprowadzając ją cienkim strumieniem przy włączonym blenderze umieszczonym w naczyniu.

Masę miksujemy intensywnie, poruszając blenderem góra dół. W pewnym momencie zgęstnieje — nasz majonez jest gotowy.

Przekładamy go do słoika lub pojemnika i przechowujemy w lodówce. Będzie zdatny do spożycia przez 2 tygodnie od przygotowania.

Wskazówka:

Jeśli wasz majonez nie zgęstniał, włóżcie go do lodówki i dobrze schłodźcie. Najlepiej, jeśli spędzi tam całą noc. Po tym czasie ponownie go zmiksujcie.

Jeżeli nadal będzie płynny, dodajcie więcej oleju i dalej intensywnie miksujcie. W końcu uzyska pożądaną konsystencję.

Aquafaba jest idealnym zamiennikiem jaj
Aquafaba jest idealnym zamiennikiem jaj

Źródło zdjęcia: canva/Rimma_Bondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy