Jak zrobić majonez bez jajek?
Majonez jest składnikiem wielu smacznych dań. Przygotowanie go w domu do najłatwiejszych jednak nie należy. Sytuacja radykalnie się zmieni, jeśli zdecydujemy się przyrządzić roślinną wersję tego sosu. Majonez bez jajek powstanie dosłownie w chwilę, a jest równie pyszny. Koniecznie go spróbujcie.
Zdradzaliśmy wam już patent na klasyczny majonez i podpowiadaliśmy jak poradzić sobie, gdy nie mamy oleju . Do zrobienia wegańskiego majonezu będziecie potrzebowali aquafaby , czyli wody z puszki ciecierzycy. Ten niepozorny płyn szybko zamienicie w wyborny sos , który posmakuje wszystkim amatorom tego dodatku.
Przepis na pyszny i gładki majonez bezjajeczny
Składniki:
-
pół szklanki wody z puszki ciecierzycy
-
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
-
pół łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
-
¼ łyżeczki syropu z agawy, lub klonowego
-
¾ łyżeczki łagodnej musztardy
-
1 i ¼ – 2 szklanki oleju rzepakowego
-
1 łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza olejem umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy przez około 2 minuty na najwyższych obrotach. Powinny się dobrze spienić.
Następnie wlewamy olej. Od razu dodajemy całą porcję, wprowadzając ją cienkim strumieniem przy włączonym blenderze umieszczonym w naczyniu.
Masę miksujemy intensywnie, poruszając blenderem góra dół. W pewnym momencie zgęstnieje — nasz majonez jest gotowy.
Przekładamy go do słoika lub pojemnika i przechowujemy w lodówce. Będzie zdatny do spożycia przez 2 tygodnie od przygotowania.
Wskazówka:
Jeśli wasz majonez nie zgęstniał, włóżcie go do lodówki i dobrze schłodźcie. Najlepiej, jeśli spędzi tam całą noc. Po tym czasie ponownie go zmiksujcie.
Jeżeli nadal będzie płynny, dodajcie więcej oleju i dalej intensywnie miksujcie. W końcu uzyska pożądaną konsystencję.
Źródło zdjęcia: canva/Rimma_Bondarenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Niezwykła surówka siostry Anastazji z jabłka, marchewki i nieco zapomnianego warzywa
-
Niesamowity patent Tomasza Strzelczyka na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym
Źródło: jadlonomia