Niesamowity patent Tomasza Strzelczyka na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym
Tomasz Strzelczyk nie od dziś zachwyca Polaków swoimi patentami na proste i smaczne dania. W swojej bestsellerowej książce "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni" wyjawił przepis na doskonałą pieczoną białą kiełbasę. Strzelczyk podaje ją z wyśmienitym sosem chrzanowym.
Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc! Tomasz Strzelczyk ma wyśmienity patent na danie, które z powodzeniem możecie zjeść na obiad lub kolację. Sekretem jego smaku jest nie tylko samo uwielbiane mięso, ale również charakterny sos chrzanowy. W jaki sposób go przyrządzić? Odpowiedź poniżej.
Doskonały przepis Strzelczyka na pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym
Składniki:
1 pętko surowej białej kiełbasy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
1 łyżka świeżo startego chrzanu
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Podsmaż białą kiełbasę i włóż na talerz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Dodaj do niej starty na tarce czosnek oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Po chwili stopniowo wlej mleko.
Gdy sos zgęstnieje dodaj do sosu starty chrzan. Dopraw sos solą i pieprzem. Na koniec włóż do niego kiełbasę u wstaw patelnię z daniem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite patenty Tomasza Strzelczyka. Pisaliśmy m.in. o jego kultowych oponkach oraz wyjątkowej surówce.
canva/afro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło:"Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", T. Strzelczyk, wyd. Znak