Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent Ani Starmach na domowy majonez - zapomnij o kupowaniu go w sklepie
Adam Moskal
Adam Moskal 20.11.2021 01:00

Prosty patent Ani Starmach na domowy majonez - zapomnij o kupowaniu go w sklepie

Domowy majonez
GRZELAK MARIUSZ/East News; canva/natalisla, Getty Images

Majonez najczęściej kupuje się gotowy w sklepach spożywczych, jednak nie jest to najsmaczniejsza i najlepsza opcja. Z łatwością można bowiem przygotować go samodzielnie w domu, potrzeba do niego jedynie kilku składników. Anna Starmach na swojej stronie zaprezentowała banalnie prosty przepis na ten sos, który prezentujemy poniżej.

Majonez jest zaskakująco uniwersalnym sosem, który można łączyć praktycznie ze wszystkimi produktami. Doskonale komponuje się w sałatkach z warzywami, grillowanymi mięsami czy wędlinami. Nie wolno także zapomnieć, że praktycznie każdy burger ma przynajmniej cienką warstwę majonezu na dolnej bułce.

Majonez kupowany w sklepie jest wygodny, jednak producenci często dodają do niego najróżniejsze ulepszacze, konserwanty czy emulgatory, mające za zadanie utrwalić konsystencje, kolor czy poprawić smak. W poniższej wersji znaleźć można jedynie naturalne składniki, które są łatwo dostępne w każdej kuchni.

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • 1 żółtko jajka

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • 2 łyżeczki octu spirytusowego

  • 400 ml oleju roślinnego

  • sól

  • pieprz

  • ewentualne przyprawy, jak wędzona papryka, curry czy sos Worcesteshire

Zacznij od wlania żółtka do wysokiego naczynia od blendera. Możesz wlać je również do miski, jeśli decydujesz się na mieszanie majonezu ręcznie. Do jajka wsyp sól, pieprz, dodaj musztardę, ocet oraz inne wybrane przez ciebie przyprawy.

Włóż do samego dna blender i zacznij miksować na wolnych obrotach. Cienkim strumieniem lub pojedynczymi kroplami wlewaj do mieszanki olej, co kilka ml zwiększając powoli obroty blendera. Pamiętaj, aby strumień był równy i powolny, gdyż w innym wypadku majonez może się rozwarstwić.

Gdy majonez uzyska odpowiednią konsystencję (którą można kontrolować ilością wlewanego oleju) przestań miksować. Przełóż sos do wyczyszczonego i wyparzonego słoika. Domowy majonez można przechowywać w lodówce jedynie kilka dni, gdyż bez konserwantów psuje się znacznie szybciej od sklepowego. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sos bez grudek. Ten tekst wyjawia, czy sos sojowy jest zdrowy.

Majonez

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl Zapraszamy na nasz Instagram