Smakosze.pl

Olga Chzhu, Getty Images

Aquafaba, czyli alternatywa dla jajka

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Dla większości z nas, jajka nie są niczym nadzwyczajnym. Spożywamy je w ciastach, kotletach, omletach i samodzielnie, w jajecznicy, na twardo czy sadzone. Nie każdy jednak, szczególnie weganie, którzy nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych, może raczyć się ich smakiem.

Dlatego przez wiele lat ludzie próbowali znaleźć zamiennik dla jajek, który zachowa zarówno ich walory smakowe, wartości odżywcze, jak i właściwości. W końcu udało odkryć się aquafabę, czyli zalewę, w której pływa ciecierzyca. Co ciekawe, odkrycie to jest bardzo młode, ponieważ datuje się je na rok 2012. 

Aquafaba pozwala weganom z całego świata zapomnieć o jajkach

Nazwa tego płynu pochodzi od połączenia dwóch łacińskich słów: aqua, czyli woda oraz faba, czyli fasola. Choć niecodzienna nazwa nie sprawia, że nasze ślinianki pracują z wytężonym wysiłkiem, dania przygotowane na jej bazie smakują praktycznie każdemu. 

Goose Wohl najbardziej przyczynił się do rozpowszechnienia aquafaby na całym świecie. Amerykański programista jako pierwszy zdołał upiec na jej bazie bezę, w której nie było nawet grama białka jaja. Osiągnięcie jest tym bardziej imponujące, że deser ten jest nie do odróżnienia od wersji tradycyjnej. 

Jak pozyskuje się aquafabę?

Proces ten jest wyjątkowo prosty. Podczas gotowania nasion roślin strączkowych, głównie białej fasoli oraz ciecierzycy, woda wysyca się węglowodanami oraz białkiem. Taki skład sprawia, że płyn ten ma właściwości bardzo podobne do białka kurzego jajka. Żadnych problemów nie sprawia zarówno jej ubicie, jak i połączenie z innymi składnikami, aby stworzyć pełnoprawne danie. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy.

Substancja jest o tyle ciekawa, że różne proporcje dają inne efekty. Jedna łyżka aquafaby to 1 żółtko, 2 łyżki oznaczają białko, a 3 łyżki odpowiadają całemu jajku. Dzięki temu, jeśli chcemy zrobić jajecznice z 3 jajek, zamieniając je na aquafabę, należy użyć 9 łyżek wody z ciecierzycy. 

Do czego można wykorzystać aquafabę?

Aquafaba sprawdza się wszędzie tam, gdzie potrzeba jest spora ilość białka. Z tego powodu doskonale pasuje jako baza do bezy, wegańskich lodów, czy wykwintnego deseru Pavlova. Dla ludzi, którzy marzą o muskularnej sylwetce, przyrządzenie jajecznicy z tego specyfiku jest wręcz wskazane. Na Wielkanoc można zrobić z niej wegański majonez, który smakuje o wiele lepiej, niż sklepowy. 

Wegański majonez z aquafaby. Źródło: HandmadePictures, Getty Images

Jeśli masz w rodzinie kogoś z alergią na jajka, zaprezentuj mu posiłek sporządzony na bazie aquafaby. Dzięki niej alergik będzie mógł przekonać się samodzielnie, jak smakują jajka, bez ryzyka wystąpienia reakcji alergicznej czy wstrząsu anafilaktycznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; smazymy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >

Produkty

Zupa rumfordzka. Kiedyś była sensacją, dziś mało kto ją pamięta. Najlepsza zupa na ciężkie czasy
Czytaj więcej >

Produkty

Co się wyprawia w Biedronce tuż przed zamknięciem? Klienci nie wiedzieli, nagranie ujawnia prawdę
Czytaj więcej >

Produkty

Ruszyło z samego rana w Biedronce. Tylko teraz hitowy robot kuchenny w rewelacyjnej cenie
Czytaj więcej >

Produkty

Zaczął rozglądać się po półkach z produktami w Biedronce i nagrywać. Mocno skomentował to, co ujrzał
Czytaj więcej >

Produkty

Sok pomarańczowy będzie produktem luksusowym? Niepokojące doniesienia, nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >