Jak zrobić miękkie, elastyczne naleśniki? 1 płyn wcale nie jest dobrym zamiennikiem
Przygotowanie pysznych naleśników wcale nie jest trudne. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie produkty i połączyć je we właściwych proporcjach. Niektórzy uważają, że część mleka można zastąpić wodą, jednak wtedy naleśniki nie wyjdą tak miękkie i elastyczne. Łatwiej też będą się rwać. Jednym słowem w tym przypadku nie ma, jak mleko.
Elastyczne naleśniki, które zachwycą miękkością, są na wyciągniecie ręki. Wystarczy odpowiednio przyrządzić ciasto. Największym błędem, który popełnia wielu smakoszy, jest zastępowanie mleka wodą, często gazowaną. Jeśli tak zrobicie, z pewnością wyjdą delikatne, lecz po usmażeniu mogą się rozrywać i nie będą, tak elastyczne.
Przepis na elastyczne naleśniki
Składniki:
-
2 duże jaja
-
400 ml mleka lub napoju sojowego
-
1 szklanka mąki pszennej
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić elastyczne naleśniki? Nie zamieniajcie mleka na wodę
W dużej misce umieszczamy przesianą przez sito mąkę oraz sól. Wbijamy jaja, a następnie wlewamy połowę porcji mleka. Mieszamy wszystko przy pomocy rózgi, aż składniki dobrze się połączą. Następnie mieszając, stopniowo dolewamy pozostałe mleko.
Kiedy uzyskamy jednolitą i niezbyt gęstą masę, która po wyjęciu z niej zanurzonej łyżki spływa ze sztućca, lecz pozostawia na nim cienką warstwę, przystępujemy do smażenia. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i chochelką nalewamy porcję ciasta. Równomiernie je rozprowadzamy, wykonując patelnią koliste ruchy.
Naleśnik smażymy na średnim ogniu, a gdy zacznie odchodzić od naczynia, obracamy. Powtarzamy do wyczerpania masy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Uwaga: napój sojowy będzie dobrym zamiennikiem dla osób, które nie chcą spożywać mleka. W przeciwieństwie do wody jego właściwości i wartości odżywcze są zbliżone do tych, charakteryzujących mleko.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne naleśniki. Polecamy pyszny przysmak z dodatkiem mąki gryczanej . Być może skusi was też słodka odsłona dania przygotowana na bazie budyniu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
GUS opublikował najnowsze dane. Inflacja nie odpuszcza. Cukier podrożał o ponad 80 procent
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama