Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kultową surówkę Coleslaw? 2 dodatki Cię zaskoczą
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.01.2023 15:53

Jak zrobić kultową surówkę Coleslaw? 2 dodatki Cię zaskoczą

surówka
Canva / TheMalni

Coleslaw jest kultową surówką obiadową przyrządzoną na bazie białej kapusty. Doskonale komponuje się z rozmaitymi daniami, można również podawać ją do kanapek. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza starannie dobranym przyprawom. Poza obowiązkową solą i pieprzem, warto dodać do niej sok z cytryny, a nawet miód.

Wyśmienita surówka Coleslaw składa się z zaledwie kilku składników. Jej przygotowanie jest proste, a cena poszczególnych produktów przystępna. Smakowity Coleslaw sprawdzi się przy jako dodatek do wielu dań. Nie bez powodu surówka ta cieszy się taką popularnością.

Przepis na uwielbianą surówkę Coleslaw

Składniki:

  • 1/3 niedużej główki białej kapusty

  • 1/2 małej cebuli

  • 1 marchewka

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

  • 1 łyżeczka miodu lub cukru

  • sól i pieprz do smaku

  • koperek

Wyśmienita surówka z białek kapusty krok po kroku

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Z warzywa usuń głąb, a pozostałą część drobno poszatkuj. Gotową kapustę przełóż do dużej miski.

Cebulę obierz i posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Oba warzywa dodaj do miski z kapustą. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.

Do surówki dodaj też drobno posiekany koperek i majonez, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i miodem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Po przygotowaniu surówka gotowa jest do podania.

Przyrządź we własnej kuchni popularna surówkę z "Chińczyka". Z białej kapusty i ogórków wyczarujesz wyśmienity dodatek do obiadu.

Canva / arinahabich
Canva / arinahabich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: