Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić najlepsze chrupiące skwarki?
canva/gbh007, Getty Images

Jak zrobić najlepsze chrupiące skwarki?

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Polacy najczęściej jedzą pierogi z różnymi dodatkami - często jest to zwykła kwaśna śmietana lub roztopione masło, lecz najlepsze są skwarki. Aby za każdym razem udało się zrobić je tak, jak należy, musisz pamiętać o jednej rzeczy. Zawsze wrzucaj pokrojoną słoninę na zimną patelnię, dzięki czemu wytapianie tłuszczu będzie równomierne i uzyskasz najlepszą chrupkość.

Pierogi ze skwarkami to klasyka, obok której ciężko przejść obojętnie. Nasze babcie zwykle właśnie tak podawały własnoręcznie zlepione pierogi. Jeśli chcesz, żeby skwarki były idealnie chrupiące i nie przypalały się, wykorzystaj nasz sposób.

Generalnie bardzo ważną zasadą jest wrzucanie praktycznie wszystkich produktów, z których chcemy wytopić dużo tłuszczu, na chłodną patelnię. Wtedy proces zachodzi znacznie sprawniej, skwarki nie przypalą się i staną się wyjątkowo chrupiące.

Przepis na chrupiące skwarki

Składniki:

  • 500 g słoniny

  • 5 cebul

  • sól

  • pieprz

Zacznij od pokrojenia słoniny w kostkę. Jej wielkość nie ma znaczenia i zależy tylko od preferencji, jednak trzeba zadbać o to, żeby była równa. Pomieszanie małych i dużych kawałków sprawi, że jedna część z nich może się przypalić, a druga nie stanie się odpowiednio chrupiąca.

Przełóż pokrojoną słoninę na patelnię z grubym dnem i postaw ją na niewielkim ogniu. Okazjonalnie mieszając, smaż słoninę przez około 30-40 minut, aż większość tłuszczu się z niej wytopi.

Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i dodaj do rozgrzanego tłuszczu ze słoniny. Smaż ją, aż stanie się miękka. Wyłącz palnik, dopraw skwarki solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i podawaj je z ulubionymi daniami, jak pierogi czy kopytka . Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

skwarki pierogi

Źródło zdjęcia: canva/katkov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy