Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego
canva/janiecbros, Getty Images Signature

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego

28 maja 2022

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Receptura babci Kasi jest naprawdę prosta, a przy tym pozwala na przygotowanie delikatnego i lekkiego ciasta, które po usmażeniu smakuje wyśmienicie. Wystarczy wymieszać po szklance wody i mleka oraz dodać jajka, mąkę i nieco soli. Koniecznie spróbujcie.

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Można podać je w wersji wytrawnej np. z jajkiem sadzonym lub serem i meksykańskim farszem . Dziś jednak proponujemy wam prostą deserową kompozycję z białym serem i rodzynkami. Lekkie ciasto od babci Kasi idealnie pasuje do słodkiego połączenia. Skusicie się?

Przepis na smakowite naleśniki babci Kasi

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jaja

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • 200 g półtłustego sera białego

  • rodzynki

  • sos malinowy lub czekoladowy

  • świeże owoce

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy sól. Wbijamy jajka, a następnie wlewamy wodę oraz mleko. Składniki miksujemy na gładką masę. Na płaskiej patelni rozgrzewamy olej. Rozprowadzamy na niej porcję ciasta i smażymy przez chwilę na średnim ogniu.

Gdy masa zacznie „odchodzić” od brzegów, obracamy naleśnika i smażymy go dalej. Zrumieniony z obu stron smakołyk przenosimy na talerz. Powtarzamy czynności, aż do wyczerpania ciasta.

Naleśniki wypełniamy wymieszanym z rodzynkami serem białym i polewamy je wybranym sosem. Smacznego.

Wskazówka:

Ponieważ w tym przepisie ciasto nie jest słodzone, możemy na jego bazie przygotować wytrawne naleśniki. Smacznym farszem będzie szpinak połączony z fetą oraz pieczarki z serem.

Naleśniki można też podać z wybraną konfiturą
Naleśniki można też podać z wybraną konfiturą

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy