Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Receptura babci Kasi jest naprawdę prosta, a przy tym pozwala na przygotowanie delikatnego i lekkiego ciasta, które po usmażeniu smakuje wyśmienicie. Wystarczy wymieszać po szklance wody i mleka oraz dodać jajka, mąkę i nieco soli. Koniecznie spróbujcie.
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Można podać je w wersji wytrawnej np. z jajkiem sadzonym lub serem i meksykańskim farszem . Dziś jednak proponujemy wam prostą deserową kompozycję z białym serem i rodzynkami. Lekkie ciasto od babci Kasi idealnie pasuje do słodkiego połączenia. Skusicie się?
Przepis na smakowite naleśniki babci Kasi
Składniki na naleśniki:
-
1 szklanka wody
-
1 szklanka mleka
-
2 jaja
-
2,5 szklanki mąki pszennej
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Do podania:
-
200 g półtłustego sera białego
-
rodzynki
-
sos malinowy lub czekoladowy
-
świeże owoce
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy sól. Wbijamy jajka, a następnie wlewamy wodę oraz mleko. Składniki miksujemy na gładką masę. Na płaskiej patelni rozgrzewamy olej. Rozprowadzamy na niej porcję ciasta i smażymy przez chwilę na średnim ogniu.
Gdy masa zacznie „odchodzić” od brzegów, obracamy naleśnika i smażymy go dalej. Zrumieniony z obu stron smakołyk przenosimy na talerz. Powtarzamy czynności, aż do wyczerpania ciasta.
Naleśniki wypełniamy wymieszanym z rodzynkami serem białym i polewamy je wybranym sosem. Smacznego.
Wskazówka:
Ponieważ w tym przepisie ciasto nie jest słodzone, możemy na jego bazie przygotować wytrawne naleśniki. Smacznym farszem będzie szpinak połączony z fetą oraz pieczarki z serem.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
-
Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
Źródło: zpierwszegotloczenia