Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
Cukier waniliowy jest popularnym dodatkiem do deserów nadającym im przyjemny posmak i aromat. Kupowany w sklepie produkt często jednak jest produktem z niewielką ilością prawdziwej wanilii. Dodatkowo domowa wersja jest znacznie tańsza. Dlatego warto przygotować słodką przyprawę samodzielnie. Wystarczą zaledwie dwa składniki i 5 minut. Spróbujecie?
Cukier waniliowy można przygotować dosłownie w chwilę. Ma on naprawdę wiele zastosowań i warto mieć go w swojej kuchni. W przeciwieństwie do dostępnych w sklepach produktów będzie bardziej aromatyczny i pozbawiony dodatków, a także o wiele tańszy.
Nic nie stoi na przeszkodzie, cukier o przyjemnym zapachu dodać do sernika czy naleśników. Dzięki niemu smakołyku nabiorą pięknego zapachu. Przy okazji dostarczymy sobie cennych składników, które wspomogą pracę serca, zadziałają przeciwzapalnie czy wspomogą nasz organizm w redukcji masy. Wystarczy zwykły cukier kryształ i kupiona w sklepie laska wanilii.
Przepis na domowy cukier waniliowy
Składniki:
250 g cukru białego lub brązowego
3 laski wanilii
Przygotowanie:
Laski wanilii wyjmujemy z opakowania i nacinamy ją wzdłuż przy pomocy cienkiego nożyka. Staramy się nie przeciąć wanilii „na wylot". Rozchylamy obie części, a następnie tępą stroną noża wyjmujemy znajdujące się w środku nasiona.
Do czystego słoika wsypujemy cukier. Dodajemy do niego nasiona wanilii. Wydrążone laski wanilii możemy pokroić na mniejsze kawałki lub w całości umieścić w cukrze. Składniki mieszamy ze sobą, a następnie zakręcamy naczynie.
Energicznie nim potrząsamy. Odstawiamy je na około dwa tygodnie, by cukier nabrał smaku. Przez pierwsze 2-3 dni warto zdejmować nakrętkę i mieszać cukier z wanilią. Aromat się wtedy dobrze rozprowadzi w całej objętości.
Wskazówki:
Cukier można dodać do deserów już po 3 dniach od przygotowania. Jednak pełnię smaku uzyska właśnie po 14 dniach.
Użyty do przygotowania przyprawy cukier nie może być całkiem sypki. Wtedy wchłonie wilgoć z lasek wanilii i nasion. Będzie mógł zatem tworzyć nieestetyczne bryłki.
Zmiana koloru podczas przygotowania przyprawy jest zjawiskiem naturalnym. Jeżeli cukier stanie się kremowy czy nieco szary nie ma powodu do niepokoju — nadal można go używać.
Źródło zdjęcia: canva/ PicturePartners Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dziendobry.tvn, aniagotuje