Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Meksykańskie naleśniki zapiekane pod serową pierzynką
Adam Moskal
Adam Moskal 02.02.2022 01:00

Meksykańskie naleśniki zapiekane pod serową pierzynką

Zapiekane naleśniki
canva/ildipapp

Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim są doskonałym sposobem na wykorzystanie naleśników, których wcześniej nie można było dojeść. Dodatkowo istnieje możliwość wrzucenia praktycznie każdego warzywa do farszu. Na wierzchu po upieczeniu tworzy się pyszna chrupiąca serowa skorupka, na którą każdy się skusi.

Zapiekane naleśniki nie są najbardziej popularnym sposobem używania ostatnich sztuk naleśników, lecz każdy kto, go spróbuje, natychmiast się zakocha. Ich smak oraz aromat są zwyczajnie zbyt przyjemne, aby móc przejść obojętnie obok naczynia wypełnionym poniższą potrawą.

To także idealna propozycja dla osób spieszących się - wystarczy przygotować naleśniki wcześniej, a w dniu jedzenie nafaszerować je i zapiec. Sam farsz z kolei świetnie wytrzymuje zamrażanie. W taki sposób można zaoszczędzić całkiem dużo czasu.

Przepis na zapiekane naleśniki po meksykańsku

Składniki:

Naleśniki:

  • 4 jajka

  • 4 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 2 szklanki wody gazowanej

  • odrobina soli

Farsz:

  • 2 cebule

  • 1 marchew

  • 600 g mięsa mielonego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 300 g pomidorów z puszki

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka zmielonego kminku

  • pół puszki fasoli czerwonej

  • 1 małą puszka kukurydzy

  • pęczek natki pietruszki

  • 150 g suchej mozzarelli

  • chili wedle uznania

  • sól

  • pieprz

Zacznij od połączenia wszystkich składników na ciasto naleśnikowe. Zmiksuj je kilka chwil mikserem na średnich obrotach i odstaw na 20 minut. Po tym czasie smaż naleśniki, wylewając odrobinę więcej ciasta niż zwykle.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj do niej startą na dużych oczkach marchewkę oraz zmielone mięso (sprawdza się zarówno wołowina, jak i wieprzowina). Gdy mięso nabierze rumianego koloru, wrzuć zmiażdżony czosnek, smaż 3 minuty i zalej je pomidorami i przecierem pomidorowym.

Na patelnię dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Dopraw farsz posiekaną natką, słodką papryką, chili, kminkiem, solą oraz pieprzem. Każdy z naleśników wypełnij farszem i zwiń. Ułóż je w dowolnej pozycji w naczyniu żaroodpornym i posyp startą mozzarellą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza, aż ser roztopi się. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki.

Naleśniki zapiekane z serem i meksykańskim farszem

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha Zapraszamy na nasz Instagram