Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego
Jak zrobić naleśniki bez jajek? Nie ma nic prostszego, a naleśniki wyjdą delikatne i elastyczne. Doskonałe w zestawieniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Nasz przepis z pewnością będziecie mogli wykorzystać w sytuacjach awaryjnych albo wtedy, gdy z jakichś powodów nie możecie jeść jajek.
Klasyczne ciasto na naleśniki robi się, mieszając mąkę, jajka i mleko. Jednak możliwości modyfikacji tego składu jest naprawdę wiele. Tak naprawdę każdy składnik da się zastąpić innym, a niekiedy nawet go pominąć. Tak jest na przykład z jajkami, które jak się okazuje, wcale nie są konieczne, by usmażyć dobre naleśniki.
Jak zrobić naleśniki bez jajek?
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka wody gazowanej
-
szczypta soli
-
olej
Przygotowanie naleśników
Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, szczyptę soli i 2 łyżki oleju. Rozmieszaj ciasto, tak by nie miało grudek.
Wtedy dodaj do ciasta wodę gazowaną i dokładnie je wymieszaj. Ciasto odstaw na 10-15 minut, by nabrało odpowiedniej kleistości.
Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie po patelni, wykonując nią kolisty ruch.
Smaż naleśnik, aż przyrumieni się z jednej strony. Wtedy obróć go na drugą stronę łopatką lub podrzucając i dosmaż.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na naleśniki bez jajek i mleka , a także na naleśniki z dwóch składników .
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj do kiszonych buraków 2 aromatyczne składniki. Wzmocnisz ich smak i właściwości
-
Jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały? Koniecznie pamiętaj o 2 zasadach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: poprostupycha