Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada
Pękające podczas zawijania naleśniki są prawdziwą zmorą kucharza. Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Do surowego ciasta wystarczy dolać odrobinę gorącej wody. Raz wypróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej.
Trik z gorącą wodą to nie jedyne, na co zwrócić należy uwagę. Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Pamiętaj, że jajka oraz mleko na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową . Dokładnie wymieszane ciasto bez żadnych grudek to kolejny krok do sukcesu.
Równie istotne w kwestii jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały, jest sam sposób smażenia placków. Unikajmy spiekania ich na zbyt dużej mocy palnika. Takie naleśniki wyjdą suche i sztywne, przez co zawinięcie w nie farszu stanie się niemal niemożliwe .
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały i czego w tym celu potrzebujemy?
Składniki:
-
1 szklanka mleka
-
2 niepełne szklanki mąki pszennej
-
2 łyżki oleju
-
2 jajka
-
szklanka gorącej przegotowanej wody
Prosty sposób jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały
Aby przekonać się, jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały, zacznij od przesiania mąki do dużej miski . Następnie dodaj do niej jajka i mleko . Pamiętaj, aby produkty wyjąć z lodówki zawczasu, co pozwoli im uzyskać odpowiednią temperaturę .
Ciasto na naleśniki starannie wymieszaj . Możesz w tym celu użyć miksera lub mieszać ręcznie . Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, powoli dolej do niego gorącą wodę. W trakcie tej czynności nie przestawaj mieszać składników .
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Na patelni dobrze rozgrzej 1 łyżkę oleju , a pozostałą ilość tłuszczu dodaj do ciasta i ponownie je wymieszaj . Za pomocą chochelki wylewaj niewielkie porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki z obu stron .
Gotowe placki możesz zawijać w smakowite krokiety . Pyszny farsz do krokietów możesz przygotować z mięsa po rosole . Krokiety bez zawijania można przyrządzić z ugotowanych ziemniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama