Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na krokiety ziemniaczane. Cudowny patent na wykorzystanie ziemniaków z obiadu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.04.2022 17:11

Prosty przepis na krokiety ziemniaczane. Cudowny patent na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

krokiety ziemniaczane
canva/sal61

Poznajcie prosty przepis na krokiety ziemniaczane. Jest to cudowny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Powstanie z nich pyszny i sycący przysmak, który możesz podać do obiadu albo zjeść jako samodzielne, bezmięsne danie. Doskonałym jego dopełnieniem będzie sos i surówka.

Polska kuchnia ziemniakami stoi i to głównie tymi gotowanymi, podawanymi do obiadu. Często naobieramy ich z rozmachem, przeceniając apetyty domowników. Szkoda ich wyrzucić, bo są smaczne. Co jednak można z nimi zrobić?

Gotowanie ziemniaki można odgrzać na patelni następnego dnia i podać do obiadu. Można też zrobić z nich smaczne purée. Będą też doskonałym dodatkiem do sałatek i farszów. Doskonałym pomysłem jest też przerobienie ich na krokiety. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Prosty przepis na krokiety ziemniaczane

Składniki:

na krokiety:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

na farsz:

  • 30 dag kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • olej

  • 50 dag pieczarek

  • 10 dag żółtego sera

  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie krokietów

Na farsz kapustę zalej wodą, dodaj łyżeczkę cukru, gotuj, aż będzie miękka. Przestudź ją, dokładnie odciśnij, poszatkuj.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. W tym czasie oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do cebuli, przesmaż.

Do cebuli i pieczarek dodaj kapustę, duś całość ok. 10 minut, aż odparuje cały płyn. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, wystudź. Wymieszaj go ze startym serem.

Ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem. Dodaj do nich obie mąki, jajko, trochę soli i pieprzu.

Szybko zagnieć zwarte ciasto ziemniaczane. Jeśli jest zbyt rzadkie, możesz dodać do niego trochę więcej mąki pszennej.

Dłonią nabieraj porcje ciasta i rozpłaszczaj je. Na każdy ziemniaczany placek połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj krokiet.

Wszystkie krokiety obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią krokiety i smaż je, aż będą z każdej strony rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na krokiety jajeczne, a także na krokiety z mięsem po rosole.

ugotowane ziemniaki
ugotowane ziemniaki

Źródło zdjęcia; canva/veger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje