Prosty przepis na krokiety ziemniaczane. Cudowny patent na wykorzystanie ziemniaków z obiadu
Poznajcie prosty przepis na krokiety ziemniaczane. Jest to cudowny patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Powstanie z nich pyszny i sycący przysmak, który możesz podać do obiadu albo zjeść jako samodzielne, bezmięsne danie. Doskonałym jego dopełnieniem będzie sos i surówka.
Polska kuchnia ziemniakami stoi i to głównie tymi gotowanymi, podawanymi do obiadu. Często naobieramy ich z rozmachem, przeceniając apetyty domowników. Szkoda ich wyrzucić, bo są smaczne. Co jednak można z nimi zrobić?
Gotowanie ziemniaki można odgrzać na patelni następnego dnia i podać do obiadu. Można też zrobić z nich smaczne purée. Będą też doskonałym dodatkiem do sałatek i farszów. Doskonałym pomysłem jest też przerobienie ich na krokiety. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Prosty przepis na krokiety ziemniaczane
Składniki:
na krokiety:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
na farsz:
30 dag kiszonej kapusty
1 cebula
olej
50 dag pieczarek
10 dag żółtego sera
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie krokietów
Na farsz kapustę zalej wodą, dodaj łyżeczkę cukru, gotuj, aż będzie miękka. Przestudź ją, dokładnie odciśnij, poszatkuj.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. W tym czasie oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do cebuli, przesmaż.
Do cebuli i pieczarek dodaj kapustę, duś całość ok. 10 minut, aż odparuje cały płyn. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, wystudź. Wymieszaj go ze startym serem.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem. Dodaj do nich obie mąki, jajko, trochę soli i pieprzu.
Szybko zagnieć zwarte ciasto ziemniaczane. Jeśli jest zbyt rzadkie, możesz dodać do niego trochę więcej mąki pszennej.
Dłonią nabieraj porcje ciasta i rozpłaszczaj je. Na każdy ziemniaczany placek połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj krokiet.
Wszystkie krokiety obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią krokiety i smaż je, aż będą z każdej strony rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na krokiety jajeczne, a także na krokiety z mięsem po rosole.
Źródło zdjęcia; canva/veger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: aniagotuje