Smakosze.pl
sałatka z czerwonej fasoli

Canva / Kontrec

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

25 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Pożywna sałatka z czerwoną fasolą sprawdzi się w wielu sytuacjach. Dzięki połączeniu sycących składników z łatwością zaspokoi większy głód. Idealnie sprawdzi się na kolację czy przekąskę, pasuje także jako szybki poczęstunek na spotkaniu towarzyskim.

Sałatkę z czerwoną fasolą i wędliną zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i połączyć je z kremowym sosem. Wyjątkowego charakteru nadają jej chrupiące grzanki. Koniecznie daj się skusić.

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pożywną sałatkę z czerwoną fasolą

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • kawałek salami lub kiełbasy suchej

  • 1 gruby plaster sera żółtego

  • 5 kromek żytniego chleba

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • 4 łyżki majonezu

  • koperek

Błyskawiczna sycąca sałatka krok po kroku

Przygotuj grzanki do sałatki. Kromki chleba pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę. Skrop pieczywo mieszanką oliwy oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Rozłóż chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15 minut.

Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej pokrojony w kostkę ser żółty oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wymieszaj składniki, posypując całość posiekanym koperkiem.

Do sałatki z czerwoną fasolą dołóż 4 łyżki majonezu i przestudzone grzanki. Wymieszaj całość, dopraw do smaku. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.

Imprezowa sałatka cioci Helenki skradnie niejedno serce. Sałatka kebabowa to imprezowy hit.

Canva / milanfoto

Canva / milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >