Jak zrobić placki z cukinii, aby wyszły bardzo chrupiące?
Kto z nas nie uwielbia szybkich placków na obiad bądź kolację? Latem nie zawsze mamy ochotę na ciężkie placki ziemniaczane. Dlatego proponujemy placki z cukinii - bajecznie lekkie, chrupiące, a zarazem proste w wykonaniu.
Placki z cukinii idealnie łączą się z lekkimi sosami, najlepiej podanymi na zimno. Sos czosnkowy nadaje im lekkiej pikantności.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jak sprawić, by placki były chrupiące?
Największą bolączką miłośników placków z cukinii, jest ich miękkość. Mimo smażenia nie chcą wychodzić chrupiące i opijają się tłuszczem, przez co cała lekkość ulatuje.
Wystarczy jednak przestrzegać kilku banalnie prostych zasad. Po starciu cukinii należy solidną ją posolić i zostać na 15-30 minut. Po tym czasie wystarczy odcisnąć nadmiar wody.
Do placków najlepiej wybierać młode, niezbyt duże cukinie. Te większe są dużo bardziej wodniste i nawet porządne odciskanie nadmiaru wody może nie pomóc.
Przepis na chrupiące placki z cukinii
Potrzebujesz:
-
4 niewielkie cukinie
-
2 jajka
-
2 ząbki czosnku
-
100 gram mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
olej
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy solą i czekamy 30 minut. Przekładamy na ściereczkę i nad zlewem odciskamy nadmiar płynu.
Wysuszoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie mocno rozgrzany wykładamy łyżkami ciasto na patelnię. Placki smażymy na wysokim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zajadamy samodzielnie bądź z wyżej wspomnianym sosem czosnkowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps