Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży?
canva/A_Lein

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży?

7 lutego 2022

Puszyste racuchy przygotowane bez dodatku drożdży? To możliwe. Wystarczy, że dobrze ubijemy jajka z cukrem, a masa będzie tak lekka, jak gdybyśmy użyli tego tradycyjnego składnika. Sprawdźcie koniecznie rewelacyjny przepis.

Dzieliliśmy się już z wami sposobem na racuchy bez dodatku jaj . Pisaliśmy też jak przyrządzić je w wersji wytrawnej z kiełbasą . Tym razem na tapet bierzemy recepturę bez drożdży. Dzięki dobremu ubiciu jajek nie będą potrzebne , by uzyskać wyjątkowo puszyste racuchy.

Przepis na wyśmienite racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 1 jajo

  • 3 łyżki cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 słodkie jabłko

  • cukier puder do podania

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy cukier i wbijamy jajko. Ubijamy je za pomocą miksera lub trzepaczki na puszystą pianę. Do miski porcjami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie całość przy tym mieszając.

Następnie powoli wlewamy mleko. Jabłko obieramy i kroimy je w plastry. Ostrożnie łączymy owoc z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane przy pomocy łyżki placuszki.

Racuchy będą gotowe, gdy z obu stron nabiorą lekko złotego koloru. Osuszamy je wtedy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli lubicie, do masy możecie dodać trochę cynamonu. Racuchy nabiorą niezwykłego aromatu.

Słodkie jabłko to idealny dodatek do racuchów
Słodkie jabłko to idealny dodatek do racuchów

Źródło zdjęcia: canva/Darya Fedorova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy