Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
canva/gyro

Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników

5 kwietnia 2022

Omlet jest doskonałym daniem, które urozmaici niejedno śniadanie. Przygotowując go bez mąki — na samych jajkach z dodatkiem szczypty soli — uzyskacie pyszną bezglutenową wersję, którą możecie dowolnie modyfikować. Tak puszystego i delikatnego omletu jeszcze nie jedliście. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Omlet, który wam proponujemy, wykonacie niemalże błyskawicznie. Wystarczy starannie ubić białka i żółtka, a następnie połączyć je ze sobą. Po usmażeniu uzyskamy wyjątkowo smaczną i pasującą do wielu dodatków jajeczną bazę, która sprawi, że wasze śniadanie zamieni się w prawdziwą ucztę. Spróbujecie?

Przepis na puszysty omlet bez dodatku mąki

Z podanych produktów wykonacie jedną porcję omletu.

Składniki:

  • 3 jajka

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, dodając szczyptę soli dla lepszego efektu. Jajka również ubijamy, a następnie stopniowo przenosimy do nich uzyskaną pianę. Mieszamy, aż się połączą.

Tak przygotowaną masę smażymy na patelni. Najlepiej wybierzmy taką z nieprzywierającą powłoką, by użycie tłuszczu nie było konieczne. Smażenie prowadzimy przez kilka minut przy niewielkiej mocy palnika — chcemy uzyskać ładnie zrumieniony z obu stron omlet. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: jeśli chcecie podać omlet na słodko, dodajcie do masy łyżeczkę cukru. Soli nie pomijajcie — jej zadaniem jest pomoc w zyskaniu puszystej piany z białek, która doda lekkości naszemu omletowi.

Po pyszne i nietypowe przepisy na omlet zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy sposób na słodki specjał bez użycia jaj . Ten natomiast podpowiada jak przygotować go w wersji roślinnej .

Omlet będzie smakował wyśmienicie z duszonymi warzywami
Omlet będzie smakował wyśmienicie z duszonymi warzywami

Źródło zdjęcia: canva/Tanai

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy