Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Omlet jest doskonałym daniem, które urozmaici niejedno śniadanie. Przygotowując go bez mąki — na samych jajkach z dodatkiem szczypty soli — uzyskacie pyszną bezglutenową wersję, którą możecie dowolnie modyfikować. Tak puszystego i delikatnego omletu jeszcze nie jedliście. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Omlet, który wam proponujemy, wykonacie niemalże błyskawicznie. Wystarczy starannie ubić białka i żółtka, a następnie połączyć je ze sobą. Po usmażeniu uzyskamy wyjątkowo smaczną i pasującą do wielu dodatków jajeczną bazę, która sprawi, że wasze śniadanie zamieni się w prawdziwą ucztę. Spróbujecie?
Przepis na puszysty omlet bez dodatku mąki
Z podanych produktów wykonacie jedną porcję omletu.
Składniki:
-
3 jajka
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę, dodając szczyptę soli dla lepszego efektu. Jajka również ubijamy, a następnie stopniowo przenosimy do nich uzyskaną pianę. Mieszamy, aż się połączą.
Tak przygotowaną masę smażymy na patelni. Najlepiej wybierzmy taką z nieprzywierającą powłoką, by użycie tłuszczu nie było konieczne. Smażenie prowadzimy przez kilka minut przy niewielkiej mocy palnika — chcemy uzyskać ładnie zrumieniony z obu stron omlet. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: jeśli chcecie podać omlet na słodko, dodajcie do masy łyżeczkę cukru. Soli nie pomijajcie — jej zadaniem jest pomoc w zyskaniu puszystej piany z białek, która doda lekkości naszemu omletowi.
Po pyszne i nietypowe przepisy na omlet zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy sposób na słodki specjał bez użycia jaj . Ten natomiast podpowiada jak przygotować go w wersji roślinnej .
Źródło zdjęcia: canva/Tanai
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
-
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
-
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: ilovebake