Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka. Zaskoczy was dobrze znanym smakiem
Omlet jest smacznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się o poranku. Jajeczny specjał z łatwością przygotujecie w wersji roślinnej. Pomoże wam w tym mąka z ciecierzycy i czarna sól, które idealnie odtworzą smak i konsystencję klasycznego omletu z kurzych jaj.
Omlet jest sycącym daniem, które pozwoli wam dobrze rozpocząć dzień. Jeżeli więc znudziły wam się już owsianki czy kanapki, ten przepis jest dla was. Spróbujcie roślinnej alternatywy jajecznego dania na bazie mąki z ciecierzycy. Będziecie w szoku, jak bardzo przypomina oryginał.
Przepis na bezjajeczny omlet z pieczarkami
Z podanych proporcji przygotujecie dwa omlety.
Składniki:
300 ml wody
150 g mąki z ciecierzycy
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki czarnej soli
pieprz w ilości do smaku
1 mała cebula
100 g pieczarek
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i posiekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, a po upływie 3-5 minut dodajemy do niej grzyby. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu do czasu, aż pieczarki trochę się zredukują.
Mąkę łączymy z wodą i przyprawami. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji podobnej do masy na naleśniki. Połowę grzybów z cebulką odkładamy na bok. Do pozostałej na patelni porcji wlewamy połowę przygotowanego ciasta.
Podgrzewamy na małym ogniu przez około 3 minuty. W tym czasie górna warstwa omletu się zetnie i będzie gotowy do podania. Smażenie powtarzamy z drugą częścią masy i dodatków.
Wskazówki:
Smażenie omletu możemy przyspieszyć, przykrywając patelnię pokrywką. Patent na pewno spodoba się zabieganym.
Jeżeli dysponujecie drugą patelnią, nic nie stoi na przeszkodzie, by omlety smażyć równolegle. Pamietajcie tylko, by robić to sprawnie — spalona masa będzie niesmaczna.
Nie macie pod ręką pieczarek? Użyjcie innych grzybów. Dobrze sprawdzą się również boczniaki.
Czarna sól ma specyficzny smak i jest kluczowa w tym przepisie. Nie pomijajcie jej — bez niej omlet nie będzie tak „jajeczny".
Źródło zdjęcia: canva/Monkey Business Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem
Źródło: greenscarf