Smakosze.pl Porady Jak zrobić puszysty omlet bez proszku do pieczenia?
canva/margouillatphotos

Jak zrobić puszysty omlet bez proszku do pieczenia?

22 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na niezwykłe, pyszne śniadanie? Jeśli lubisz jajka, proponujemy omlet. Możesz go zjeść na słodko, np. z dżemem lub na wytrawnie, np. z wędzonym łososiem. Podpowiemy ci jak zrobić puszysty omlet bez proszku do pieczenia. Wyjdzie taki, jeśli będziesz pamiętać o jednej zasadzie .

Omlet łączy w sobie cechy jajecznicy i naleśnika. Z jednej strony, do jego przygotowania można użyć wyłącznie jajek, z drugiej — po rozmieszaniu, masę wylewa się na patelnię i smaży niczym naleśnik.

Omlet kusi swą lekkością i puszystości, a zadowoli w równym stopniu wielbicieli słodkich i wytrawnych dodatków. Tak bowiem, jak naleśnik, omlet możesz zjeść z tym, co lubisz.

Jak zrobić puszysty omlet bez proszku do pieczenia?

Omlet możesz zrobić z samych jaj, dodać do niego trochę mleka lub mąki. Jednak tym, co nadaje omletowi puszystość, są ubite białka. Na początku rozbijcie więc jajka, rozdzielając przy tym białka od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną, białą pianę.

Żółtka rozmieszajcie widelcem. Możecie do nich dodać odrobinę mleka czy ulubionej przyprawy. Potem dodajcie je do ubitych białek i delikatnie wymieszajcie całość łyżką. Powstała masa jest już gotowa do smażenia.

Jeśli chcecie, by omlet był sztywniejszy i bardziej pożywny, możecie do niego dodać łyżkę mąki. Najlepiej przesiać ją przez sito do już gotowej masy i ponownie delikatnie wymieszać.

Jak smażyć omlet?

Rozgrzejcie głębszą patelnię i rozpuśćcie na niej trochę masła, najlepiej klarowanego, bo się nie przypala. Wlejcie na nią przygotowaną masę i smażcie, aż z wierzchu zacznie się nieco ścinać.

Wtedy przykryjcie patelnię pokrywką, całość obróćcie i zsuńcie omlet drugą stroną na patelnię. Dosmażcie omlet, by był rumiany i podajcie go z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na omlet pieczony , a także na omlet z serem i szynką .

ubite białka
ubite białka

Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy