Smakosze.pl
Omlet na śniadanie

canva/Ezhukov

Przepis na puszysty omlet z serem i szynką

23 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciepłe śniadanie o poranku jesienią sprawdzi się idealnie. Przygotujcie omlet, który nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyci was smakiem. Proponujemy prosty przepis z dodatkami, które na pewno znajdziecie w swoich lodówkach.

Dania z jaj często trafiają na nasz stół o poranku. Pokazywaliśmy Wam już przepis na szakszukę oraz zdradzaliśmy patent na pyszny omlet staropolski z włoską kapustą. Tym razem sięgamy po klasykę czy omlet jajeczny. Dodamy do niego składniki, które każdy z was z pewnością ma w lodówce.

gołąbki jarskie

Jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na śniadaniowy omlet z szynką i serem

Składniki:

  • 1 jajo

  • 1 łyżka maki pszennej

  • 1 łyżka mleka

  • 2 plastry sera żółtego lub 15 g sera startego na tarce

  • 2 plastry ulubionej szynki lub boczku

  • szczypta oregano w proszku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • świeżo posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

  • odrobina tłuszczu do smażenia, najlepiej oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ser i szynkę kroimy w kostkę. Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąkę, mleko, sól, pieprz i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy na nim szynkę. Białko ubijamy na pianę, a następnie dodajemy je do żółtka wraz z szynką i serem.

Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Rozgrzewamy dodatkową porcję tłuszczu i smażymy omlet na złoto z obu stron. Gotowy posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy z kromką świeżego chleba. Smacznego.

Wskazówki:

Danie będzie smaczne również wtedy, gdy polejemy je sosem pomidorowym lub kwaśną śmietanką ze szczypiorkiem.

Jeżeli chcemy, by było wegańskie, możemy zamienić szynkę na suszone pomidory. Podsmażamy je w tym samym momencie. Jeżeli są ze słoika, warto do tego celu wykorzystać zawarty w nim aromatyczny olej.

Omlet z szynką

Omlet z szynką

Źródło zdjęcia: canva/ClaudioVentrella

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >