Przepis na puszysty omlet z serem i szynką
Ciepłe śniadanie o poranku jesienią sprawdzi się idealnie. Przygotujcie omlet, który nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyci was smakiem. Proponujemy prosty przepis z dodatkami, które na pewno znajdziecie w swoich lodówkach.
Dania z jaj często trafiają na nasz stół o poranku. Pokazywaliśmy Wam już przepis na szakszukę oraz zdradzaliśmy patent na pyszny omlet staropolski z włoską kapustą. Tym razem sięgamy po klasykę czy omlet jajeczny. Dodamy do niego składniki, które każdy z was z pewnością ma w lodówce.
Przepis na śniadaniowy omlet z szynką i serem
Składniki:
1 jajo
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mleka
2 plastry sera żółtego lub 15 g sera startego na tarce
2 plastry ulubionej szynki lub boczku
szczypta oregano w proszku
sól i pieprz w ilości do smaku
świeżo posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
odrobina tłuszczu do smażenia, najlepiej oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ser i szynkę kroimy w kostkę. Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąkę, mleko, sól, pieprz i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy na nim szynkę. Białko ubijamy na pianę, a następnie dodajemy je do żółtka wraz z szynką i serem.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Rozgrzewamy dodatkową porcję tłuszczu i smażymy omlet na złoto z obu stron. Gotowy posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy z kromką świeżego chleba. Smacznego. Wskazówki:
Danie będzie smaczne również wtedy, gdy polejemy je sosem pomidorowym lub kwaśną śmietanką ze szczypiorkiem.
Jeżeli chcemy, by było wegańskie, możemy zamienić szynkę na suszone pomidory. Podsmażamy je w tym samym momencie. Jeżeli są ze słoika, warto do tego celu wykorzystać zawarty w nim aromatyczny olej.
Źródło zdjęcia: canva/ClaudioVentrella
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad
Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Źródło: doradcasmaku