Nieziemsko pyszny i puszysty omlet bez smażenia z piekarnika
Dziś możesz zjeść niezwykłe śniadanie. Zwłaszcza jeśli przygotujesz omlet bez smażenia z piekarnika. Jest nieziemsko pyszny i puszysty. Równie dobrze smakuje posypany cukrem pudrem, szczypiorkiem czy posmarowany dżemem. Składniki wymieszasz błyskawicznie, musisz tylko chwilę poczekać, aż się upiecze.
Jajeczne śniadania są naszymi ulubionymi. Nie dość, że łatwo i szybko się je robi, to jeszcze dobrze sycą. Taka porcja energii na początek dnia jest naprawdę smaczna i potrzebna naszemu organizmowi.
Choć jajka można ugotować czy zrobić z nich jajecznicę, to dziś zapraszamy was na puszysty omlet. Nie będziemy go smażyć, tylko piec. Dzięki temu będzie lżejszy dla żołądka i mniej absorbujący w przygotowaniu.
Nieziemsko pyszny i puszysty omlet bez smażenia z piekarnika
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
2/3 szklanki mleka
olej do formy
plasterek masła
Przygotowanie omleta
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. C i wstaw do niego żeliwną patelnię (bez plastikowej rączki), by się nagrzała.
Jajka wybij do miski, wymieszaj ze sporą szczyptą soli. Dodaj mleko, jeszcze raz energicznie całość wymieszaj.
Przy pomocy pędzelka patelnię natłuść olejem. Wlej do niej jajeczną masę. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut.
Omlet jest gotowy, gdy jego wierzch się zrumieni. Wtedy wyjmij go z piekarnika, połóż na nim plasterek masła i szybko posmaruj nim wierzch omleta. Podawaj np. posypany szczypiorkiem.
Wskazówka: Omlet będzie bardziej pożywny, jeśli dodasz do niego 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru wanilinowego.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne śniadania. Zobacz, jak przygotować jajecznicę na śmietanie, a także jak zrobić ekspresowe placki z bananów.
Źródło: canva/davincidig
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se, kuchniaagaty Zapraszamy na nasz Instagram