Jak zrobić puszysty omlet? Mistrzowie kuchni mają niezawodną sztuczkę
Znamy 1 prosty trik, jak zrobić puszysty omlet. Niezwykle efektowny i smakowity posiłek jest w zasięgu Twojej ręki. Wystarczy, że przed smażeniem omletu ubijesz białka z jajek na sztywną pianę. Śniadanie puszyste jak chmurka nie tylko pięknie wygląda, ale jest też niesamowicie sycące.
Do naszego omletu dodajemy odrobinę tartego sera żółtego. Dzięki temu smak dania jest jeszcze bardziej kremowy. Wybierz swój ulubiony gatunek i przekonaj się, jak zrobić puszysty omlet w prosty sposób we własnej kuchni.
Jak zrobić puszysty omlet, i czego potrzebujesz?
Składniki:
-
2 jajka
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżki tartego sera żółtego
-
1 łyżeczka suszonej bazylii
-
sól i pieprz do smaku
-
masło do smażenia
Jak zrobić puszysty omlet krok po kroku
Aby przekonać się, jak zrobić puszysty omlet, zacznij od oddzielenia żółtek od białek do dwóch osobnych naczyń . Żółtka dopraw solą, pieprzem, dodaj tez tarty żółty ser oraz przetartą w dłoniach bazylię . Wymieszaj składniki na gładką masę za pomocą rózgi kuchennej.
Białka ubij na sztywno w dodatkiem łyżeczki cukru . To właśnie dzięki temu połączeniu danie wychodzi niezwykle pulchne. Ubita słodka piana stanowi podstawę tego, jak robić puszysty omlet.
Do naczynia z pianą dodaj masę z żółtek i sera . Delikatnie i dokładnie wymieszaj całość za pomocą szpatuły . Jeśli chcesz wypróbować patent jak zrobić puszysty omlet, zadbaj aby piana nie opadła podczas mieszania .
Na rozgrzane na patelni masło wyłóż przygotowaną masę jajeczną . Smaż na rumiano z jednej strony, a następnie ostrożnie złóż omlet na pół i delikatnie dociśnij do siebie obie części . Uzyskany w ten sposób rulonik trzymaj jeszcze przez chwilę na ogniu, aż jajka w środku będą wystarczająco ścięte . Teraz już wiesz, jak zrobić puszysty omlet. Pomysł na niezwykły dodatek do omletu zdradziła Anna Lewandowska . Amatorom słodkich śniadań proponujemy zaskakujący omlet cesarski .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: