Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Flaczki po zamojsku. 1 składnik dodaje im wyrazistości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.10.2022 19:01

Flaczki po zamojsku. 1 składnik dodaje im wyrazistości

Flaczki po zamojsku. 1 składnik dodaje im wyrazistości
canva/Dar1930

Flaczki po zamojsku są jednym z dań, do których często wracamy. Delikatne i miękkie mięso, aromatyczny bulion i solidna porcja przypraw są sekretem wspaniałego smaku. Flaki po zamojsku mają jeszcze jeden specjalny składnik - koncentrat pomidorowy, który dodaje im wyrazistości.

Flaki to jedno z kultowych dań czasów PRL-u. Flaki gotujemy zwykle na święta, ważne uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie. Flaczki po zamojsku doprawione koncentratem pomidorowym, imbirem, papryką mieloną, gałką muszkatołową i majerankiem są jeszcze smaczniejsze od klasycznej wersji potrawy.

Do przygotowania flaczków po zamojsku potrzebujemy aromatycznego wywaru mięsno- warzywnego. Wywar gotujemy na drobiu i wołowinie z dodatkiem warzyw rosołowych i przypraw, w tym mielonej kurkumy, która wzmocni smak i kolor bulionu.

Same flaki wołowe dokładnie czyścimy, moczymy w zimnej wodzie i dwukrotnie obgotowujemy. Dopiero później wkładamy je do ugotowanego wywaru i gotujemy półtorej godziny. Tak przygotowane flaczki po zamojsku, zachwycają delikatnością i smakiem.

Flaczki po zamojsku z dodatkiem koncentratu pomidorowego

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych

  • gałka muszkatołowa

  • słodka papryka mielona

  • ostra papryka mielona

  • mielony imbir

  • suszony majeranek

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Składniki na wywar:

  • 2 udka z kurczaka

  • 300 g wołowiny z kością

  • 2 korzenie pietruszki

  • pęczek natki pietruszki

  • 3 marchewki

  • kawałek selera

  • por

  • cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • mielona kurkuma

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić flaczki po zamojsku? Każdy będzie prosić o dokładkę

Na początku ugotuj bulion: mięso, warzywa (w tym opieczoną cebulę), natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości.

Ugotowany bulion dopraw mieloną kurkumą, solą i pieprzem, przecedź i odstaw. Flaki umyj, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie odsącz, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut od momentu zagotowania.

Flaki ponownie odsącz z wody, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj kolejne 15 minut, odsącz. Flaki przełóż do garnka z przecedzonym bulionem, gotuj na małym ogniu mniej więcej godzinę. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, ostrą, imbir, gałkę muszkatołową i majeranek. Flaczki gotuj jeszcze 30 minut.

Pod sam koniec gotowania do flaczków dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj z pieczywem.

Z mięsa na którym gotowałeś wywar zrobisz wyśmienity farsz do pierogów. Jeśli chcesz również wykorzystać warzywa rosołowe- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z mięsa i warzyw. Jest idealny do świeżego chleba.

Flaczki po zamojsku
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: