Śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem
Zapraszamy na śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem. Wystarczy dorzucić do niego trochę rodzynek, a powstanie pyszna, pożywna potrawa. Z pewnością polubią ją dzieci, a i niejeden dorosły pochłonie omlet z poranną kawą.
Jajka są produktem, który króluje na naszych stołach w porze śniadaniowej. Nic dziwnego, bo szybko można otrzymać z nich ciepły, wartościowy i smaczny posiłek. Lubimy jajka gotowane na miękko i twardo, chętnie robimy też jajecznicę. Jednak z jajek można też zrobić omlet.
Dziś proponujemy przygotowanie słodkiego omleta, który można podać na śniadanie, podwieczorek, a nawet lekką kolację. Słodycz uzyska nie z cukru, lecz w zdrowszy sposób — z dodanych rodzynek. Gdy skusicie się na niego raz, przekonacie się, jak doskonale smakuje.
Przepis na omlet cesarski z rodzynkami
Składniki:
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego
masło do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie słodkiego omleta cesarskiego
Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Odcedź je, osącz. Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, żółtka i cukier wanilinowy. Wymieszaj gładkie ciasto.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do przygotowanego ciasta razem z rodzynkami, delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
Na patelni rozpuść masło, wylej ciasto omletowe i równomiernie je rozprowadź. Omlet smaż na niedużym ogniu, aż się zrumieni. Potem obróć go na drugą stronę i dosmaż.
Omlet przełóż na talerz, porozrywaj widelcem na nieduże kawałki. Oprósz cukrem pudrem lub podawaj z powidłami, dżemem.
Wskazówka:
Nie przejmuj się, jak w czasie obracania omlet się porozrywa, bo i tak podaje się go w kawałkach.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na omlet z szynką i serem, a także na omlet po francusku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Źródło: kwestiasmaku