Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić pyszną czekoladę do picia?
canva/siims, Getty Images

Jak zrobić pyszną czekoladę do picia?

5 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gorąca czekolada była niegdyś największym marzeniem każdego dziecka, dlatego dzisiaj pijąc ją, można powrócić do dawnych czasów. Poniżej prezentujemy przepis na czekoladę do picia z karmelem oraz solą. Odrobina przyprawy znacznie wzmocni słodki smak czekolady i karmelu i poprawi doznania.

Udana gorąca czekolada wyróżnia się dwiema cechami. Po pierwsze jest gęsta i kremowa, a po drugie jej smak jest intensywny i złożony. Aby uzyskać taki produkt, warto korzystać ze składników najlepszej jakości.

Dla złagodzenia gorzkości czekolady deserowej, w przepisie połączona ona została z czekoladą mleczną. Dzięki temu napój uzyska równowagę, której często brakuje gotowym czekoladom do picia ze sklepów.

Przepis na czekoladę do picia z dzieciństwa

Składniki:

  • 150 g czekolady mlecznej

  • 50 g czekolady deserowej

  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

  • 350 ml mleka

  • 150 ml śmietany 30%

  • 150 g krówek

  • sól

Do jednego garnka z grubym dnem wlej mleko i wrzuć do niego pokruszone na mniejsze kawałki obie czekolady. Wraz z nimi wsyp do mleka również kakao. Postaw garnek na gazie i podgrzewaj, aż czekolada się roztopi.

W drugim garnku umieść krówki i 1/3 mleka z czekoladą. Ponownie postaw garnek na ogniu i podgrzewaj, aż krówki się roztopią. Następnie wlej do nich mleko z czekoladą i wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.

Śmietanę zahartuj z kilkoma łyżkami gorącej czekolady, chwile je ze sobą mieszając. Przelej śmietanę do garnka z czekoladą i podgrzewaj kolejne 5 minut. Do napoju wsyp na koniec odrobinę soli. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić lekkie i wyrośnięte oponki serowe. Ten tekst wyjawia przepis na chrupiące racuchy z jabłkami i chrupiącą niespodzianką.

Gorąca czekolada z bitą śmietaną i sosem karmelowym

Źródło: canva/Rimma_Bondarenko, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stonerchef; mojedrinki Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy