Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić rumianą i chrupiącą kiszkę ziemniaczaną?
canva/CCat82, Getty Images

Jak zrobić rumianą i chrupiącą kiszkę ziemniaczaną?

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszka ziemniaczana w dzisiejszych czasach odeszła odrobinę w zapomnienie, choć tradycja jej przygotowywania dalej jest żywa na Podlasiu. Można ją oczywiście kupić w sklepie, jednak nie wiadomo co dokładnie zostało do niej dodane, a także nie zawsze wpasowuje się w nasze gusta. Dlatego zalecamy zrobienie jej własnoręcznie w domu wedle poniższej receptury - będzie rumiana, chrupiąca i przepyszna.

Kiszka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, która miała ogromny wpływ na tradycje kulinarne Podlasia. Do dzisiaj w wielu domach kiszka ziemniaczana uważana jest za prawdziwy przysmak, choć jej genezą jest kuchnia prostych ludzi, których nie stać było na duże ilości mięsa czy wykwintne przyprawy.

Dzisiaj oczywiście dostęp do świeżego mięsa ma praktycznie każdy w Polsce, lecz kiszka może być ciekawym i smacznym urozmaiceniem codziennego jadłospisu, czy pomysłem na sycący obiad, który zimą daje mnóstwo przyjemności. Przepis nie jest wymagający, potrzeba jednak do niego odrobiny czasu.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 300 g boczku wędzonego

  • 4 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 3 łyżki smalcu

  • jelita wieprzowe 4 m

Jelita oczyść na początku z soli, zalej ciepłą wodą i odstaw na bok na 2 godziny. Cebulę obierz, pokrój i wrzuć wraz z pokrojonym boczkiem na patelnie. Podsmażaj je, aż cebula stanie się złota, a z boczku wytopi się tłuszcz.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do kartofli dodaj majeranek, sól, cebulę, podsmażony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj masę dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.

Nadziej jelita w taki sam sposób jak przy produkcji kiełbasy. Z awiąż końce, zwiń kiszkę, ustaw ją na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, nakłuj ją widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. Ten tekst wyjawia przepis na aromatyczny sos grzybowy z suszonych grzybów - idealny na Wigilię.

Kiszka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy