Ekspresowy pieczony kalafior
Kalafior upieczony w piekarniku jest nie tylko smaczną, lecz również wyjątkowo zdrową i pożywną formą posiłku. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby móc się cieszyć pysznym obiadem. Smak nadają przyprawy, takie jak kumin czy papryka chili.
Kalafior zawiera związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Duża ilość błonnika wspomaga odchudzanie i trawienie. Posiada także cholinę, która jest niezbędna do uczenia się i zapamiętywania.
Poniższy pieczony kalafior można wykonać w 15 minut, dlatego jest doskonałym pomysłem na szybki dodatek do obiadu. Niska kaloryczność to dodatkowy atut, ponieważ można zjeść go dużo, nie ryzykując przybrania na wadze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczony kalafior
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
Składniki:
1 kalafior
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
chili 1 łyżeczka
papryka słodka 1 łyżeczka
kumin pół łyżeczki
szklanka jogurtu greckiego
świeża bazylia
sól
pieprz
Zacznij od umycia i podzielenia kalafiora na mniejsze różyczki. Do miski wlej oliwę, dodaj kumin, paprykę, chili, sól i pieprz. Wymieszaj marynatę i wrzuć do niej kawałki kalafiora. Ponownie całość zamieszaj.
Przełóż kalafiora wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, wymieszaj warzywo z przeciśniętymi 3 ząbkami czosnku. Piecz kalafior w 180 stopniach Celsjusza, aż uzyskasz ładne zrumienienie.
W międzyczasie przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z siekaną bazylią, pieprzem, solą oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku. Podawaj ze świeżo upieczonym kalafiorem. Smacznego.
Źródło: canva/ Lilechka75, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku.pl; kukbuk.pl