Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić słynną kawę kulodporną?
canva/tbralnina, Getty Images Pro

Jak zrobić słynną kawę kulodporną?

6 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Słynna kawa kuloodporna podbiła sieć na całym świecie i wielu fanów zdrowego odżywiania przygotowuje ją codziennie rano. Stanowi świetną alternatywę dla śniadania, ponieważ zawiera dużo kalorycznego tłuszczu. Aby się nią cieszyć, potrzebować będziesz jedynie podstawowych przyrządów, które każdy kawosz z pewnością posiada.

Kuloodporna kawa jest klasyką diety ketogenicznej, która polega na zrezygnowaniu do zupełnego minimum z cukrów i zamianie ich na tłuszcze. Wedle założeń, dieta pozwala na szybką utratę tkanki tłuszczowej oraz lepsze samopoczucie.

Podstawą kawy kuloodpornej są dwa produkty - dobrej jakości masło i jeszcze lepszej jakości ziarna kawy. Istotnym elementem jest również olej MCT, czyli średniołańcuchowy trigliceryd, jak olej kokosowy. Niżej wyjawiamy dokładne tajniki parzenia takiego napoju.

Przepis na kuloodporną kawę

Składnik:

  • 1 filiżanka kawy

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 łyżeczka oleju MCT, np. oleju kokosowego

Zalecamy użyć do tego przepisu twojej ulubionej kawy, aby smak napoju był idealny. Ważne, aby zmielić ją bezpośrednio przed parzeniem - dzięki temu aromat będzie intensywny. Zaparz ją swoją ulubioną metodą.

Gorącą jeszcze kawę szybko przelej do wysokiego blendera, wrzuć do niej dwie łyżeczki masła oraz jedną łyżeczkę oleju MCT. Zamknij pokrywę urządzenia i zacznij miksować.

Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, wyłącz blender i przelej napój do kubka. Dla smaku możesz dosypać do kawy szczyptę cynamonu lub innej korzennej przyprawy, którą lubisz. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną soli. Ten tekst wyjawia, dlaczego kawa jest coraz droższa.

Kawa

Źródło: canva/tbralninaphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl; beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy