Smakosze.pl

Canva / leyaelena

Przepis na obłędne placki z kaszanki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Pyszne placki można przygotować na rozmaite sposoby. Największą popularnością bez wątpienia cieszą się te przygotowywane z ziemniaków. Jednak nawet takie frykasy mogę się czasem przejeść. Dziś zaprezentujemy przepis na wyjątkowe placki z kaszanki. Pokochasz ich smak od pierwszego kęsa.

Placki z kaszanki mogą wydawać się co najmniej ekscentrycznym pomysłem, wszakże nie kojarzy nam się ona z tego typu potrawami. Okazuje się, że kultowy wyrób wędliniarski idealnie nadaje się do przygotowania placków.

Obłędnie pyszne placki z kaszanki

Na naszym portalu gościły różne przepisy na placki. Jakiś czas temu prezentowaliśmy placki ziemniaczane po góralsku . Godna uwagi jest także receptura na smakołyki z kapusty . Jednak tym razem przygotujemy placki z mniej oczywistego specjału.

Nie da się ukryć, że kaszanka jest uwielbianym wyrobem wędliniarskim. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają się nią, kiedy tylko mają okazję. Przeważnie kaszanka trafia na patelnię lub ruszt. Dziś zrobimy z niej fantastyczne placki. Jakich składników potrzebujemy?

  • 250 ml mleka

  • 60 ml wody

  • mąka

  • 2 jajka

  • 300 g kaszanki

  • śmietana

  • szczypiorek

  • sól olej

Jak przygotować placki z kaszanki?

Przepis na placki z kaszanki jest banalnie prosty. Na początku jajka mieszamy z mlekiem, wodą i mąką. Mąki powinno być tyle, by powstało nam ciasto zbliżone konsystencją do tego na naleśniki.

Kiedy otrzymamy już jednolite i dosyć rzadkie ciasto, wówczas obieramy kaszankę z flaka i rozdrabniamy. Dodajemy ją do ciasta. Całość doprawiamy wedle uznania. Oczywiście możemy postawić na inne przyprawy niż sama sól. Dobrze sprawdzi się chociażby wędzona papryka.

Ciasto wylewamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Placki powinny zarumienić się z obu stron. Najlepiej podawać je z dodatkiem śmietany i posiekanego szczypiorku. Specjał zachwyci najbliższych. Każdy poprosi o dokładkę.

Kaszanka
Kaszanka

Źródło zdjęcia: Canva / stockfotocz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >