Jak zrobić słynną sałatkę nicejską? Tak pysznej kompozycji dawno nie jadłeś
Sałatka nicejska jest bez wątpienia najbardziej popularną sałatką francuskiej kuchni. Z dodatkiem tuńczyka, anchois, ziemniaków, jajek na twardo i innych pyszności jest bardzo pożywna i smakuje rewelacyjnie. Choć jest dość lekka, naprawdę można się nią najeść.
Sałatka nicejska to jedna z tych sałatek, które zamówimy w niemal każdej restauracji. Jednak popularną sałatkę z tuńczykiem i anchois możesz w prosty sposób przygotować w domowym zaciszu. Sałatka jest idealna na lunch, podwieczorek, kolację.
Do sałatki nicejskiej nie dodawaj soli. Anchois, czyli małe sardele w zalewie, są bardzo słone. Sałatkę doprawi również wyraźny sos z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i świeżego czosnku. Delikatne warzywa rewelacyjnie przełamują mocny smak anchois i tuńczyka.
Do sałatki nicejskiej podaj kromkę świeżego pieczywa lub grzanki. Domowe grzanki z bagietki i ziół rewelacyjnie uzupełnią smak całej potrawy. Przed przygotowywaniem sałatki koniecznie zrób sos i wstaw go do lodówki, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Kultowa sałatka nicejska zachwyca składnikami
Składniki na 2 porcje:
-
puszka tuńczyka w oleju
-
sałata lodowa
-
8 anchois
-
3 jajka
-
3 młode ziemniaki
-
garść czarnych oliwek
-
garść pomidorków koktajlowych
-
papryka czerwona
-
cebula czerwona
-
szczypiorek
-
pieprz
Składniki na sos:
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy
-
pół ząbka czosnku
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić sałatkę nicejską? Ma niepowtarzalny smak
Na początku przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na czas robienia sałatki. Ziemniaki ugotuj ze skórką w osolonej wodzie.
Ugotuj również jajka, odsącz z oleju tuńczyka, pokrój w kostkę paprykę, przekrój na pół pomidory koktajlowe, porwij sałatę, pokrój cebulę w słupki. Ugotowane jajka i ziemniaki pokrój na ćwiartki. Na talerze wyłóż sałatę, następnie przygotowane warzywa, kawałki tuńczyka i anchois.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem i polej przygotowanym sosem. Szukasz pomysłu na równie niezwykłe danie? Przygotuj sałatkę z kurczakiem i gruszką oraz sałatkę meksykańską . Smakują rewelacyjnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa
Źródło: doradcasmaku